Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Veiligheid en Justitie aan de Turfmarkt in Den Haag.
NOS NieuwsAangepast

Vloeren ministeries deels afgezet om onveilige constructie

In de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid zijn verschillende ruimtes en werkplekken afgezet met schotten, omdat de vloerconstructie onbetrouwbaar is. De ambtenaren die er werken, kunnen daar niet komen.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt dat de vloeren in de nog vrij nieuwe gebouwen aan de Turfmarkt in Den Haag zijn onderzocht naar aanleiding van het instorten van een parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport. Het bleek dat er veilig in de ministeries gewerkt kan blijven worden, maar dat verschillende delen mogelijk onveilig zijn. Die worden nu nader onderzocht.

Minister Dekker voor Rechtsbescherming zegt deze vloerdelen bij "heel zware belasting" gevaar kunnen opleveren. "Dan moet je denken aan grote kluizen of brandkasten die dicht bij elkaar staan."

De twee ministeries zijn gehuisvest in twee hoge torens, die in 2013 zijn geopend. Er zijn nog in honderden andere gebouwen in Nederland problemen met de vloerconstructie geconstateerd.

Verslaggever Albert Bos ging kijken in een ministerie en zag dat delen zijn afgezet:

Hier mogen ambtenaren niet overal meer komen

Breedplaatvloer

De onveilige vloerconstructie komt door het gebruik van breedplaatvloer. Dat is op zichzelf niet onveilig. Wel moet de bovenkant ruw zijn, zodat de betonlaag goed hecht. Dat ging in mei 2017 verkeerd in Eindhoven: de breedplaatvloer was niet opgeschuurd waardoor het beton niet goed kon hechten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf in september 2017 opdracht honderden gebouwen te controleren op het mogelijke gebruik van ondeugdelijke vloerconstructies. Die controle is nog altijd bezig.

Begin deze maand werd het Polakgebouw van de Erasmus Universiteit heropend. Het pand werd in oktober vorig jaar in allerijl gesloten, omdat er twijfels waren over de veiligheid van de vloer. Ook het gebouw X van Hogeschool Windesheim in Zwolle is om die reden gesloten. Herstelwerkzaamheden duren daar nog zeker tot na de herfstvakantie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl