Cubaanse asielzoekers in Nederland: 'Machtswissel is leugen'

Aangepast

"Als ik terug ga, ben ik bang dat ik zal sterven", zegt Leo. Hij is een van de twintig Cubanen in het asielzoekerscentrum van Dronten. De Cubaan heeft er geen enkel vertrouwen in dat zijn situatie zal verbeteren nu Raúl Castro is afgetreden.

Leo is transgender en zegt dat hij in Cuba werd vervolgd vanwege zijn geaardheid én omdat zijn vader een dissident is. Hij is onderdeel van een groep van 413 Cubanen die sinds eind vorig jaar asiel aanvroeg op Schiphol. Ook Manuel zit nog in het azc en ook hij is sceptisch over de machtswissel, vertelt hij aan verslaggever Eva Wiessing:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Het blijft dezelfde regering'

"Het is een leugen", zegt de Cubaan. "Raúl zet een marionet neer." De nieuwe president, Miguel Díaz-Canel, zei in zijn eerste toespraak dat Raúl de leider van de revolutie blijft. "Het blijft dezelfde regering", zegt Leo. "Dus ik denk niet dat het beter wordt."

De vluchtroute via Nederland is inmiddels gesloten. Cubanen moeten sinds eind februari een transitvisum hebben om op Schiphol het toestel te mogen verlaten. De Cubanen die definitief zijn afgewezen, zijn of teruggekeerd naar Cuba of illegaal doorgereisd naar Spanje.

STER Reclame