Ireen Wüst met de gouden olympische medaille 1.500 meter
NOS SchaatsenAangepast

KNSB start trainingsgroep voor toppers zonder ploeg

De Nederlandse schaatsbond KNSB gaat een trainingsgroep beginnen om te zorgen dat Nederlandse schaatsers zonder ploeg zich goed kunnen voorbereiden op komend seizoen. Dat heeft technisch directeur Arie Koops bekendgemaakt.

"Het is een tijdelijke oplossing", legt Koops uit. "Hopelijk komen er snel nieuwe sponsors en een paar nieuwe teams bij, maar nu zitten veel schaatsers zonder ploeg. We willen die groep een handje helpen."

Welke schaatsers kunnen hier dan gebruik van maken? "Vooral de echte toppers en de grote talenten. Denk aan Ireen Wüst, Dai Dai Ntab, Kai Verbij en Jorien ter Mors. Zij zitten allemaal zonder ploeg op dit moment."

KNSB start trainingsgroep voor toppers zonder ploeg

De KNSB ontwikkelde het plan samen met de atletencommissie en NOC*NSF. Koops benadrukt dat er geen sprake is van een kernploeg. "Wij geloven nog steeds in het commerciële model. Dit is dan ook geen ploeg van de KNSB, de schaatsers krijgen bij ons geen salaris. Wij faciliteren alleen."

Koops verwacht dat het uiteindelijk wel goed komt met sponsors en nieuwe teams. "Schaatsen hoort bij Nederland en is echt onderdeel van onze cultuur. Het enthousiasme is nog altijd groot, kijk maar naar de kijkcijfers van het OKT, de Olympische Spelen en de WK allround op de Coolste Baan in Amsterdam."

Maximaal twaalf schaatsers

De KNSB mikt op een groep van minimaal zes en maximaal twaalf schaatsers. "We zien wel hoe dat loopt en hoe lang er gebruik van wordt gemaakt. Uiteindelijk hopen we gewoon dat er nog minimaal één team bijkomt."

Op dit moment hebben alleen Jumbo en Clafis aangegeven volgend seizoen verder te gaan met een schaatsploeg. Eventueel komt Plantina daar nog bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl