NOS WielrennenAangepast

Wereldkampioene Blaak sprint naar zege in Amstel Gold Race

Chantal Blaak heeft de Amstel Gold Race op haar naam geschreven. De wereldkampioene reed meer dan zestig kilometer in de kopgroep, sloeg haar slag op de laatste passage van de Cauberg en rekende in de sprint moeiteloos af met Lucinda Brand en Amanda Spratt.

Wereldkampioene Blaak sprint naar de winst in Gold Race

In de 116,9 kilometer slingerend door het Limburgse land kregen de vrouwen 17 pittige klimmetjes voor de kiezen. In tegenstelling tot de mannenkoers was de Cauberg bij de vrouwen wel de scherprechter.

De vermaarde klim in Valkenburg moest vier keer worden bedwongen, waaronder ook diep in de finale op 2,6 kilometer van de finish in Berg en Terblijt.

Kopgroep

Op zo'n zestig kilometer van de finish brak het peloton in stukken op de Keutenberg. Kort daarna ontstond een kopgroep van acht rensters, onder wie wereldkampioene Chantal Blaak, Lucinda Brand en Riejanne Markus.

In de kopgroep van naam, waartoe ook toppers als oud-wereldkampioene Giorgia Bronzini en de Finse Lotta Lepistö behoorden, waren vrijwel alle grote ploegen vertegenwoordigd en dus was de samenwerking aanvankelijk prima.

Blaak toont spierballen

Op de voorlaatste passage van de Cauberg schudde Blaak aan de boom en zag dat alleen de Amerikaanse Alexis Ryan een antwoord had op haar versnelling, In de afdaling wisten Lucinda Brand, Riejanne Markus, Amanda Spratt en Audrey Cordon-Ragot daarna nog aan te sluiten.

Blaak leidt de kopgroep

Achter de kopgroep meldden Blaaks ploeggenoten Anna van der Breggen en Amy Pieters, de leidster in de wereldbeker, zich aan kop van het peloton. Mede daardoor kwam er geen georganiseerde achtervolging op gang.

Blaak controleert en domineert

Op zo'n tien kilometer van de streep probeerde Markus weg te springen, maar de ijzersterke Blaak reed het gat moeiteloos dicht. Op de Cauberg liet de wereldkampioene het initiatief aan de anderen, vertrouwend op haar sprint.

Dat bleek een goede beslissing, want in de laatste meters liet ze medevluchters Brand en de Australische Spratt kansloos. Markus werd vierde.

De sprint van Blaak

Opvolgster Van der Breggen

Met haar zege is Blaak de opvolgster van haar ploeggenote Anna van der Breggen. Voor hun ploeg Boels-Dolmans is het al de negende overwinning van het seizoen en de vierde in de Women's World Tour.

Van der Breggen was de beste in Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen. Amy Pieters won de Ronde van Drenthe. Blaak neemt door haar zege de paarse leiderstrui over van Pieters als leidster in de Women's World Tour.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl