NOS WielrennenAangepast

Pieters verrast sprinters in Ronde van Drenthe

Pieters verrassende winnares Ronde van Drenthe

Amy Pieters heeft de 12de editie van de Ronde van Drenthe op haar naam geschreven. De Nederlandse van Boels-Dolmans, vorige week nog goed voor zilver op de koppelkoers bij de WK baanwielrennen, was in een ontregelde sprint net iets sterker dan de Amerikaanse Alexis Ryan. Chloe Hosking werd derde.

Pieters is de opvolgster van Amalie Dideriksen, die vorig jaar zegevierde.

De vrouwen kregen in de ruim 157 kilometer van Emmen naar Hoogeveen vier keer de VAM-berg en zeven kasseistroken voor de kiezen. Eigenlijk zouden dat er negen zijn, maar twee stroken werden vanwege de gladheid geschrapt.

Op zo'n veertig kilometer van de finish zorgde een valpartij voor scheuren in het peloton. Lucinda Brand en Chantal Blaak waren de voornaamste slachtoffers. Wereldkampioene Blaak kon met een van pijn vertrokken gezicht haar weg vervolgen, voor Brand zat de koers erop.

Vooraan probeerden Marianne Vos, Janneke Ensing, Floortje Mackaij en Anna van der Breggen het peloton uit elkaar te trekken, maar bij het ingaan van de plaatselijke ronden in Emmen was toch nog een omvangrijke groep bijeen.

Aanvallen

Met sprinters als Kirsten Wild, Hosking, Lotta Lepistö en Jolien D'Hoore in de groep moest er aangevallen worden en Gracie Elvin begreep dat. De Australische ging er alleen vandoor, maar kreeg geen steun en bleef daardoor kilometerslang voor de groep bungelen.

Bij het ingaan van de laatste ronde reed Ensing het gat dicht in dienst van haar ploeggenote Hosking. Een groepje met Lisa Brennauer, Amy Pieters en Mackaij kreeg niet de zegen en ook Ellen van Dijk probeerde het nog even, maar zij kreeg de rappe Belgische kampioene D'Hoore met zich mee en zag het kansloze van haar missie in.

Tot een echte sprint kwam het niet, mede door een valpartij van Wild en Lepistö in de slotfase. Pieters ging als eerste aan, sloeg een gaatje en hield de Amerikaanse Ryan achter zich.

Women's World Tour

De Ronde van Drenthe was de tweede wedstrijd in de Women's World Tour. Vorige week zegevierde Van der Breggen op knappe wijze in de Strade Bianche.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl