Poetin gisteren in Moskou, met links minister Lavrov van Buitenlandse Zaken
NOS NieuwsAangepast

Poetin over vergeldingsaanval: dit vergroot de crisis in Syrië

De vergeldingsaanval op Syrië zal de "humanitaire ramp in dat land alleen maar vergroten" en een nieuwe vluchtelingenstroom op gang brengen. Dit zegt de Russische president Poetin in een reactie op de bombardementen die de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië vannacht hebben uitgevoerd op doelen in Syrië.

Poetin kondigde aan dat Rusland de Veiligheidsraad van de VN in spoedzitting bijeen zal roepen om de "daad van agressie" van de Amerikanen en hun bondgenoten te bespreken. De aanvallen zijn volgens de Russische regering een inbreuk op het internationale recht. Volgens Poetin heeft de militaire actie "een destructieve uitwerking op het gehele systeem van internationale relaties".

'Geen bewijs'

De Russen zeggen dat de coalitie de gifgasaanval als voorwendsel hebben gebruikt om in te grijpen in Syrië. Voor de inzet van gifgas is geen bewijs gevonden, claimt Poetin. Artsen die ter plaatse waren in Douma herkenden echter bij slachtoffers de symptomen die bij het gebruik van zenuwgas horen.

Eerst werd gedacht aan uiterst giftige sarin, nu wordt chloorgas het meest genoemd. Gisteren kwam een team van de OPCW aan in Syrië om onderzoek ter plaatse te doen. De in Den Haag gevestigde organisatie liet vanmiddag weten - zonder de bombardementen expliciet te noemen - gewoon aan het werk te gaan in Syrië. Of de OPCW al in Douma is geweest, is onduidelijk; lopende het onderzoek worden geen updates gegeven.

Vanuit Moskou kwam eerder de suggestie dat de inzet van gifgas het werk is geweest van westerse mogendheden.

Assad

De Syrische president Assad toonde zich, in een reactie die hij aan het eind van de ochtend gaf, niet onder de indruk van de raketten. "Dit vergroot onze vastberadenheid om het terrorisme te bevechten en verpletteren op elke centimeter van het land."

In de ogen van Assad heeft het Westen zich gerealiseerd dat het "alle controle en geloofwaardigheid" in het Syrische conflict heeft verloren. Het Syrische leger zei eerder dat de "agressie" geen effect zal hebben:

'Wij zullen doorgaan met het verdedigen van Syrië'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl