NOS NieuwsAangepast

De Jonge: beste verpleeghuizen worden de norm

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet voor 1 januari bepalen welke verpleeghuizen het beste presteren. Die instellingen gaan als norm dienen voor alle verpleeghuizen.

Minister De Jonge schrijft in een rapport over verbetering van de verpleeghuiszorg dat de beste verpleeghuizen het verstandigst met hun geld omgaan. Ze hebben de meeste zorgverleners beschikbaar door minder geld te besteden aan het management en dure gebouwen.

De minister was vandaag zelf op bezoek in een verpleeghuis in Harderwijk:

'We hebben gewoon meer mensen nodig'

De beste instellingen worden bepalend voor de verdeling van het bedrag dat het kabinet aan de verpleeghuiszorg zal besteden. Dat loopt uiteindelijk op tot 2,1 miljard euro. De instellingen die minder goed presteren, krijgen als ze niet verbeteren op termijn een minder groot deel van dit bedrag.

"Zo kunnen we de kosten beperken tot 2,1 miljard euro en komt dit bedrag voor een betere verpleeghuiszorg ook echt bij de bewoners terecht en niet bij onnodige overhead", zegt De Jonge.

Regeringspartij VVD heeft kritiek op het kabinetsplan omdat bestuurders die niet functioneren niet weggestuurd kunnen worden, een belangrijk punt voor de partij. "Straks zijn de hardwerkende medewerkers en de bewoners die zorg nodig hebben de dupe van bestuurders die structureel hun zaakjes niet op orde hebben", zegt VVD-woordvoerder Hermans.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl