1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Ruim twee miljard euro extra nodig voor verpleeghuizen

Het nieuwe kabinet moet de komende jaren fors investeren in de verpleeghuiszorg. De verwachting is dat er aan het eind van de kabinetsperiode ruim twee miljard euro nodig is om aan de nieuwe kwaliteitseisen te voldoen.

De Tweede Kamer wil al tijden dat de kwaliteit van de verpleeghuizen omhoog gaat. Eind vorig jaar omarmden alle partijen het zorgmanifest van Hugo Borst en Carin Gaemers.

Onder druk van de Tweede Kamer liet staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid het Zorginstituut een norm opstellen. De adviezen van het Zorginstituut zijn bindend.

Grenzen

In die norm staat onder meer hoeveel verpleegkundigen aanwezig moeten zijn. Ook worden er grenzen gesteld aan de hoeveelheid geld die een instelling mag uitgeven aan management en gebouwen.

Nu de kwaliteitseisen er zijn, is het kabinet verplicht om daar ook geld voor beschikbaar te stellen. Volgens doorrekeningen van de Nederlandse Zorgautoriteit en het Centraal Planbureau gaat het om 2,1 miljard euro in 2021.

Domper

Staatssecretaris van Rijn stuurt volgende week een brief aan de Tweede Kamer waarin hij uitlegt wat de gevolgen zijn van de nieuwe normen. Hij wil nog niet ingaan op de hoogte van het bedrag, maar laat wel weten dat "we verplichtingen zijn aangegaan en dat we niet moeten weglopen van de financiële consequenties die daaruit voorkomen."

De verplichting is een domper voor een eventueel nieuw kabinet. De verschillende partijen die hebben onderhandeld, gingen ervan uit dat er veel extra geld te verdelen viel. Maar met dit bericht van Van Rijn ligt een groot deel van het extra geld al vast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl