Een huisarts in Delft onderzoekt een vrouw met keelklachten
NOS NieuwsAangepast

Manifest roept politici op tot eerlijkheid over zorg

Politieke partijen moeten tijdens de verkiezingscampagnes eerlijker zijn over de problemen in de zorg. Dat vindt een groep artsen, bestuurders en hoogleraren. In een manifest roepen ze politieke leiders op om zich uit te spreken over concrete keuzes voor de zorg.

De oproep wordt gesteund door ziekenhuisbestuurder Marcel Levi, directeur van zorgverzekeraar DSW Chris Oomen, zorgondernemer Loek Winter en hoogleraar Evelien Tonkens. Volgens de actievoerders worden de echte problemen in de zorg niet benoemd en wordt er te veel geruzied over 'populaire onderwerpen' zoals het verlagen van het eigen risico.

Solidariteit

Ze willen dat de politieke leiders zich uitspreken over concrete keuzes, zoals solidariteit in de zorg en vermindering van bureaucratie. Ook moeten politici durven zeggen wat wel en niet betaald kan worden uit de publieke middelen. "Verantwoorde keuzes houden de zorg toegankelijk en beheersbaar. Voor iedereen alle zorg beschikbaar stellen, dat pakt oneerlijk uit. Dat weet u. Wees helder en eerlijk over uw politieke keuzes."

Mede-initiatiefnemer Peter de Groof wijst erop dat het budget voor zorg beperkt is. "Je hoort allemaal wat de politici straks willen gaan veranderen aan de zorg, maar je hoort niet wat je er dan voor moet laten."

Ook willen de actievoerders dat gezondheidskennis en bewegen structureel wordt ingebed op scholen en dat de prijzen van sigaretten verhoogd worden. Het actiecomité houdt eind deze maand een debat met politici over deze onderwerpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl