NOS NieuwsAangepast

Kabinet neemt zeggenschap terug over dure uitgaven zorg

Het kabinet krijgt de controle terug over zeer hoge uitgaven in de zorg. Om de stijgende kosten in de hand te houden, moet het kabinet weer nee kunnen zeggen tegen besluiten van het Zorginstituut die heel veel geld kosten.

Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister De Jonge van Volksgezondheid en Bruins van Medische Zorg.

Het Zorginstituut bepaalt sinds 2014 samen met zorgverleners, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en cliëntenorganisaties wat nodig is om de kwaliteit van de zorg in Nederland te verbeteren. De politiek heeft hier in principe geen invloed op, maar betaalt wel de rekening, door bijvoorbeeld het basispakket te versoberen.

De ministers De Jonge en Bruins vinden dat zij verantwoordelijk zijn voor de financiële beheersbaarheid van de zorg en willen voorkomen dat "goede zorg niet langer toegankelijk of betaalbaar is".

Buitenspel

Vorig jaar reageerde de politiek ontstemd toen bleek dat aan plannen van het Zorginstituut een stevig prijskaartje hing. Het kabinet moet namelijk 2,1 miljard euro extra uitgeven aan de verpleeghuiszorg, omdat het Zorginstituut hiervoor nieuwe kwaliteitseisen had opgesteld. De politiek wil herhaling van zo'n uitgaveverplichting voorkomen.

Overigens waren de verzekeraars niet betrokken bij het opstellen van de nieuwe kwaliteitseisen. Zij hebben geen bemoeienis met de verpleeghuiszorg omdat die volledig door de overheid wordt gefinancierd.

Verplicht

De Jonge en Bruins draaien deze "vrijheid van medisch handelen" nu terug, maar alleen als het over besluiten gaat met "substantiële financiële" gevolgen, zo blijkt uit het wetsvoorstel. In de praktijk betekent dit dat het Zorginstituut verplicht wordt om de politiek te informeren over hoge kosten. Als het te duur wordt en er daardoor extra bezuinigd moet worden of de premies moeten stijgen, kan het kabinet nee zeggen.

"Dit wetsvoorstel betekent dat er weer altijd gekeken gaat worden naar de financiën', zegt NOS-verslaggever Xander van der Wulp in het NOS radio 1 Journaal. "Nu bepaalt het veld dat en is daar vrij in, maar dat mechanisme verdwijnt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl