Pro Shots

Zijn penaltysave en katachtige reflexen hielden Ajax' titeldroom levend, maar André Onana's heldenrol in Groningen (Ajax sleepte er een 2-1 zege uit) was voor de Kameroener zelf vooral een mooie opsteker in een minder seizoen.

Want hoewel Onana met 28 tegengoals de minst gepasseerde keeper in de eredivisie is en tien keer 'de nul' hield, zijn die mooie statistieken vooral toe te schrijven aan de defensie. Ajax stond na Feyenoord namelijk ook de minste schoten op doel toe.

"Mijn seizoen is niet zo goed, niet zoals vorig seizoen", aldus Onana, die vorig seizoen doorbrak onder Peter Bosz en een groot aandeel had in het bereiken van de Europa League-finale.

Of André Onana komende zomer ook 'nee' zegt tegen een transfer weet de doelman niet NOS/Pro Shots

"Ik weet niet wat er anders is", vervolgt de pas 22 jaar geworden doelman. "Ik train nog steeds iedere dag, doe mijn best, maar ik kreeg dit seizoen een paar goals tegen die ik vorig jaar niet tegen kreeg."

"Ik sprak met Carlo l'Ami (keeperstrainer, red.) en hij zei me dat het tweede jaar altijd moeilijk is voor een keeper, omdat de mensen veel van je verwachten. Maar ik ben op de goede weg, hopelijk gaat het volgend jaar beter."

'Als ik moet gaan, ga ik'

De vraag is of dat dan nog steeds in Amsterdam is. Ook voor Onana. "Ik weet het niet. Ik ben gelukkig hier, maar als ik moet gaan, ga ik. Een droomclub? Die heb ik niet."

"Natuurlijk zou het mooi zijn om ooit terug te gaan naar Barcelona, maar voetbal wordt overal gespeeld, niet alleen in Barcelona. Ook in Madrid. Of bij Chelsea..."

Onana spreekt vloeiend Frans, Spaans en Engels. Dus communicatie, cruciaal voor een keeper, is geen issue. In theorie kan de Ajacied dus overal terecht.

Geen De Gea

"Overal waar ze me willen hebben", corrigeert Onana met een lach. "Ik ben geen David De Gea, een keeper die iedereen wil hebben. Voor mij is het een moeilijker verhaal."

En op de bank zitten bij een Europese topclub ziet de drievoudig international van Kameroen niet zitten. "Ik wil spelen. Ik had in de winterstop de mogelijkheid bij Ajax te vertrekken, maar ik besloot te blijven omdat ik wil spelen."

'Altijd maar weer Onana die Ajax op de been houdt'

Daarnaast heeft Onana nog wat unfinished business bij Ajax. "Ik geloof nog steeds in de titel. We moeten elke wedstrijd winnen en als je dan wat geluk hebt..."

'Geluk heb je nodig'

Enthousiast: "Geluk heb je nodig. Vorig jaar hadden we een heel goed team, speelden we heel goed, maar we hadden ook veel geluk. Om iets groots te bereiken, helemaal in voetbal, heb je geluk nodig."

'Geluk' zou in het geval van Ajax puntenverlies van PSV zijn. Dat zit er vooralsnog niet in na de winst van de Eindhovenaren bij AZ, zaterdagavond. Toch blijft Onana erin geloven. "We moeten hopen dat zij punten verliezen. Ik wéét dat PSV punten gaat verliezen. Omdat wij volgende week tegen ze spelen, ja."

STER reclame