Marco van Ginkel (rechts) heeft PSV op een 3-2 voorsprong gezet

PSV keert duel binnen vijf minuten en heeft titel bijna binnen

PSV kan volgende week tegen Ajax zijn 24ste landstitel binnenhalen. De Eindhovenaren wisten in de uitwedstrijd tegen AZ een 2-0 achterstand met het nodige fortuin om te zetten in een 3-2 zege en hebben nu tien punten meer dan Ajax, dat zondag nog Heracles Almelo ontvangt.

Voor AZ was het al de zeventiende keer in negentien duels dat het verloor van Ajax, PSV of Feyenoord, de zogenoemde traditionele topdrie. Al was de ploeg van John van den Brom hard op weg op de ban te breken.

AZ heerst

De thuisploeg heerste in de openingsfase. PSV-verdediger Daniel Schwaab voorkwam op knappe wijze de 1-0 van Teun Koopmeiners en Ricardo van Rhijn, een van de drie centrumverdedigers die Van den Brom het veld in had gestuurd, schoot rakelings over.

Na een kwartier kreeg PSV meer grip op de wedstrijd. Luuk de Jong kopte zelfs raak, maar werd afgevlagd wegens buitenspel en trof even later, opnieuw met het hoofd, de paal. Namens AZ, dat bij vlagen heerlijk combineerde, hielpen Guus Til (hoog over) en Jonas Svensson (gekruld schot naast) een grote kans om zeep.

Wout Weghorst scoorde twee keer

Vlak na rust ging weer een goal van De Jong niet door vanwege buitenspel. Kort daarop scoorde Wout Weghorst twee keer en beide malen was de beslissende pass van Alireza Jahanbakhsh, die nu op veertien treffers en veertien assists staat.

Vijf fatale minuten voor AZ

AZ dacht de buit binnen te hebben, werd wat nonchalant en gaf kansen weg aan Marco van Ginkel, Bart Ramselaar en Gaston Pereiro. Zij misten nog, maar daarna boog PSV de 2-0 in een tijdsbestek van amper vijf minuten om in 2-3.

Pereiro mocht ongedekt raak schieten, AZ-doelman Marco Bizot schoot bij het wegtrappen tegen Hirving Lozano op en Van Ginkel benutte een penalty na een duwtje van Ron Vlaar tegen De Jong.

Vlaar kreeg ook nog rood na een duikeling van Lozano, kort nadat een doelpunt van Van Rhijn terecht was afgekeurd wegens buitenspel.