Sluiting rookruimtes in horeca: 'Gaan ze dan in de toiletten roken?'

  • Annemieke van Put

    redacteur Online

  • Annemieke van Put

    redacteur Online

"Compleet gestoord", noemt horeca-ondernemer Rob Lunenburg de beslissing van de ministerraad om binnen nu en twee jaar alle rookruimtes te sluiten. Vanaf dan is roken in cafés, ook in speciale rookruimtes, definitief ten einde.

"Dit is gewoon niet te handhaven in de grotere horecabedrijven, dit kan niet", zegt Lunenburg. "Ik denk dat het kabinet en de Tweede Kamer gewoon niet inzien wat voor gevolgen dit heeft."

Lunenburg heeft een discotheek in het Brabantse Loosbroek. Na de invoering van het rookverbod in horecagelegenheden liet hij voor 75.000 euro een glazen rookruimte bouwen. Op straat voor zijn pand mag niet gerookt worden in verband met overlast voor de buurt. "Waar moeten bezoekers dan over twee jaar gaan roken? Doen ze dat dan in de toiletten?", zegt hij.

Ik zou geen problemen hebben met een verkoopverbod op sigaretten.

Rob Lunenburg, horeca-ondernemer

Tom Voeten, bestuursvoorzitter van Clean Air Nederland die de rechtszaak aanspande tegen de staat, denkt dat het allemaal wel mee zal vallen. "Als we kijken naar hoe het in andere landen gaat waar een rookverbod is ingevoerd, dan zien we dat een duidelijke wet die wordt gehandhaafd binnen de kortste keren wordt geaccepteerd."

Juist het feit dat horecagelegenheden op dit moment nog verschillend met de wet omgaan, zorgt voor spanning, stelt Voeten. "Als de horeca gezamenlijk een streep zou zetten en een richting zou kiezen, zou het geen discussie meer zijn."

Drank- en horecawet

De horeca-ondernemer uit Loosbroek steunt het initiatief om mensen gezonder te laten leven. Maar volgens hem leidt het sluiten van rookruimtes daar niet toe. Integendeel, zegt hij. Hij denkt dat het probleem zich zal verplaatsen en wijst naar de drank- en horecawet die in 2013 werd ingevoerd, waarin staat dat pas vanaf 18 jaar gedronken mag worden.

Lunenburg stelt dat jongeren eerder geneigd zijn thuis te gaan drinken nu ze het in de kroeg niet meer kunnen krijgen. "Ze steken daarmee ook broertjes of zusjes aan die dat zien en daardoor jonger beginnen met drinken. Dat zal met roken ook gebeuren."

Iedereen is blij met een rookvrije horeca, dat wordt gewaardeerd.

Tom Voeten van Clean Air

Lunenburg zou liever een verkoopverbod zien op sigaretten. "Daar zou ik totaal geen moeite mee hebben. Roken is ongezond. En ik vind het ook gewoon heel vies. Maar leg de verantwoordelijkheid niet op het bordje van de horeca-ondernemer."

Hij is bang dat bezoekers in de toekomst wegblijven als ze nergens meer kunnen roken. "Misschien wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend, maar ik weet wel dat wij als horecabedrijf een probleem hebben."

'Rookverbod positief voor de horeca'

Voeten van Clean Air denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. "In 2008 is het rookverbod ingevoerd. Als je kijkt naar de afgelopen tien jaar, dan heeft het rookverbod geen negatieve invloed gehad op de omzet van de horeca", zegt hij. "Als je kijkt naar andere landen zie je eerst een korte stabilisatieperiode, maar daarna stijgt de omzet."

En volgens Voeten is dat ook logisch. "Iedereen is blij met een rookvrije horeca, dat wordt gewaardeerd. Per saldo heeft een rookverbod een positieve invloed op de horeca."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl