Start Formule 1
NOS SportAangepast

Eigenaar Formule 1 wil vanaf 2021 budgetlimiet invoeren

Eigenaar Liberty Media wil de Formule 1-teams vanaf 2021 een budgetlimiet opleggen. De Amerikanen denken op die manier de competitie in de koningsklasse van de autosport aantrekkelijker te maken. De kleinere teams zouden met het budgetplafond meer kans op succes maken.

De teams zijn vrijdag in Bahrein, waar zondag de tweede grand prix van het seizoen wordt gereden, op de hoogte gebracht van de plannen van Liberty Media. Het is nog niet bekend met welk budget de renstallen vanaf 2021 aan de slag mogen. Afgelopen weken circuleerde het bedrag van maximaal 150 miljoen euro.

Mercedes en Ferrari

Mercedes en Ferrari hebben de afgelopen maanden al aangegeven niets te zien in een budgetplafond. De toonaangevende teams geven jaarlijks aanzienlijk meer dan 150 miljoen euro uit aan de Formule 1.

De huidige eigenaar van de Formule 1 zint al langer op maatregelen om de klasse goedkoper te maken. Motoren moeten simpeler, goedkoper en weer luider worden. De kostenreductie zou het voor motorleveranciers aantrekkelijker maken de Formule 1 in te stappen.

Meer inhalen

Duidelijk is ook dat er meer inhaalacties te zien moeten zijn. Daar schijnt nu iedereen het wel over eens te zijn. De races zijn nu te vaak een optocht. Max Verstappen klaagde eerder al dat de mogelijkheden voor mooie acties te beperkt zijn. In Australië waren twee weken geleden na de eerste ronde slechts vijf inhaalacties.

Uitgangspunt blijft volgens het voorstel wel dat het dna van de Formule 1 niet wordt aangetast. Er moet verschil blijven in aerodynamica, motoren en nog wat technische aspecten van de auto's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl