De Amerikaanse president Donald Trump en Washington Post- en Amazonbaas Jeff Bezos
NOS NieuwsAangepast

'Trumps persoonlijke vendetta tegen Amazon komt doordat hij Bezos haat'

  • Eline de Zeeuw

    redacteur Buitenland

  • Eline de Zeeuw

    redacteur Buitenland

President Donald Trump maakte de afgelopen dagen gehakt van Amazon op Twitter. Daardoor zag de webwinkelgigant de beurswaarde met meer dan 5 procent kelderen. In een serie tweets beschuldigt de Amerikaanse president Amazon ervan verantwoordelijk te zijn voor verliezen bij het Amerikaanse postbedrijf US Postal Service.

Maar volgens Amerikaanse media is er een heel andere reden voor Trumps vendetta tegen Amazon. Hij zou namelijk vooral problemen hebben met de eigenaar van het bedrijf: Jeff Bezos, de man die ook de krant The Washington Post bezit. Die schrijft vaak kritisch over Trump, tot diens grote ongenoegen: de president beschuldigt de krant regelmatig van het verspreiden van 'fake-news'.

Ook noemde hij het dagblad herhaaldelijk "The Amazon Washington Post" en beschuldigde de redactie ervan lobbyisten van Amazon te zijn. "En zo moeten ze zich dus ook registreren", twitterde Trump zondag vanaf zijn buitenverblijf Mar-a-Lago in Florida.

Ondertussen zou de president naar allerlei mogelijke manieren zoeken om Amazon verdere schade toe te brengen. "Trump is van god los. Het is oorlog", vertelt een bron dicht bij het Witte Huis aan Vanity Fair. En een andere: "Trump raakt ergens over geobsedeerd, en nu is hij geobsedeerd door Bezos. Hij is zo van: How can I fuck with him?!"

Zelfs bondgenoten van de Amerikaanse president erkennen dat Trumps woede aan het adres van Amazon vooral gevoed wordt door het feit dat diens eigenaar ook de Washington Post bezit.

"Trump vindt The New York Times niks, maar hij heeft er nog wel respect voor omdat het de krant uit zijn thuisstad is", zegt een bron dichtbij het Witte Huis tegen Esquire. "Voor The Washington Post heeft Trump geen enkel respect." Hoewel die krant zelf zegt dat Bezos geen enkele invloed heeft op redactionele beslissingen, gelooft Trump dat de miljardair de krant gebruikt als politiek wapen.

Stuk online, tweet gedeeld

Volgens The New York Times is de timing van Trumps twittertirade dan ook niet toevallig. Kritische stukken over Trump in The Post zouden zijn publieke aanvallen op Amazon triggeren.

Afgelopen week, merkte The Times op, schreef The Washington Post bijvoorbeeld dat een van Trumps advocaten had geopperd om ex-campagneleider Paul Manafort en voormalig adviseur nationale veiligheid, Michael Flynn, gratie te verlenen. Diezelfde dag verweet Trump Amazon op Twitter te weinig belastingen te betalen en oneerlijke concurrentie te bieden.

Zaterdag deed The Washington Post een boekje open over de financiën van de Trump Organisation die onder constante druk zouden liggen. En vervolgens uitte de president opnieuw zijn diepe ongenoegen.

Martin Baron, de hoofdredacteur van The Washington Post, vertelt in een interview met The New York Times niet geïntimideerd te zijn door Trumps zwartmakerij. "We schrijven over de president zoals we dat over elke president zouden moeten doen", zegt hij.

Op de beschuldigingen van Trump dat zijn krant een spreekbuis van Amazon zou zijn, reageert Baron resoluut: "Er is hier niemand die betaald wordt door Amazon. Geen cent." Jeff Bezos heeft nooit een verhaal voorgesteld, tegengehouden of bekritiseerd, gaat hij verder. "Bezos is niet betrokken bij onze verslaggeving. En mocht dat wel het geval zijn geweest op een redactie met 800 journalisten, dan had je dat ongetwijfeld gehoord."

Volgens Vanity Fair krijgt Trump in het Witte Huis momenteel alle ruimte om zich te focussen op zijn vijanden en obsessies. De soap die zich in de West Wing van het Witte Huis voltrekt, bevindt zich voor het eerst sinds Trumps presidentschap begon in rustiger vaarwater, nu leden van de sterrencast zijn vertrokken (Gary Cohn, Hope Hicks) of een kleinere rol spelen (Jared Kushner, John Kelly), zegt Vanity Fair.

Er is volgens het tijdschrift momenteel maar één ster, en dat is Trump: daar maakt hij handig gebruik van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl