Rotterdam vernedert Uhlenhorst in kwartfinales Euro Hockey League

Rotterdam walst over Uhlenhorst heen

Rotterdam heeft zich als derde Nederlandse club geplaatst voor het finaleweekend van de Euro Hockey League. In de kwartfinales was de huidige nummer vijf van de hoofdklasse op eigen veld met 13-1 te sterk voor THC Uhlenhorst Mülheim.

Het duel kende een onstuimig begin met drie doelpunten binnen tien minuten, allemaal uit een strafcorner. Lukas Windfeder bracht de Duitse formatie in de vijfde minuut met een laag schot op voorsprong. Het Rotterdamse thuispubliek was de schrik echter alweer snel te boven dankzij Jeroen Hertzberger en Tjep Hoedemakers die allebei een strafcorner verzilverden: 2-1.

Kort voor het einde van het eerste kwart mocht Windfeder opnieuw aanleggen na een Rotterdamse overtreding, maar dit keer stond doelman Berend van Eldonk paraat.

Drie dubbeltellers

In het tweede kwart sloeg Rotterdam liefst drie keer toe, maar nu met velddoelpunten en die tellen bij de EHL bij wijze van experiment dubbel. Bij de eerste twee treffers wist Jonas Weissner eerst nog redding te brengen, maar kon de Duitse verdediging niet voorkomen dat de aanval doorliep. Achtereenvolgens Seve van Ass en de jonge Hoedemakers tikten de bal uiteindelijk in het doel.

Seve van Ass heeft Rotterdam naar een 4-1 voorsprong geslagen

Nog voor het rustsignaal door het stadion schalde, had Van Ass nogmaals toegeslagen. Hij stond aan het eind van een vlotte Rotterdamse aanval en bracht daarmee de tussenstand op 8-1.

Het vervolg van de wedstrijd onderstreepte dat Uhlenhorst, dat vanaf 1988 negen keer op rij de Europacup 1 (de voorganger van de EHL) won en daarmee recordhouder is, zijn hoogtijdagen alweer even achter zich heeft liggen. Het kon geen vuist maken tegen de geconcentreerd spelende Rotterdammers.

Rotterdammer Thijs van Dam in actie

Als kijkspel had de wedstrijd het beste wel gehad, terwijl de scheidsrechters hun handen vol hadden aan mopperende spelers en het uitdelen van tijdstraffen. In het vierde kwart trof Van Ass nogmaals doel, ditmaal uit een strafcorner, en bepaalden Nick Gatlin en Thijs van Dam met hun veldgoals de eindstand op 13-1.

Hard gelag

Door de nederlaag van Uhlenhorst moet het finaleweekeinde het stellen zonder Duitse vertegenwoordiger, een hard gelag voor het hockeyland dat vijf van de tien keer de winnaar van de Euro Hockey League afleverde.

Dat is even vaak als Nederland dat op 26 en 27 mei aantreedt met drie clubs: op 't Kopje speelt gastheer Bloemendaal in de halve finales tegen Rotterdam en treft Kampong EHL-debutant Herakles uit België.