'Met deze regel haal je de kracht van de strafcorner uit het hockey'

Velddoelpunten en strafballen die dubbel tellen. En strafcorners die maar één punt opleveren. In de Euro Hockey League (EHL) wordt sinds dit seizoen geëxperimenteerd met de puntentelling. Zo ook dit weekend, tijdens de achtste finales en kwartfinales van het toernooi in Rotterdam. Sensatie gegarandeerd. Maar niet iedereen is daar blij mee.

De EHL is al geruime tijd de proeftuin van het hockey. Nieuwe regels worden getest en vervolgens vaak definitief ingevoerd.

"Ik denk dat je altijd moet innoveren als sport", zegt EHL-voorzitter Hans Erik Tuijt. "In meer dan zeventig landen wordt gekeken naar dit toernooi. Die mensen willen het beste hockey zien en wij willen het beste uit de atleten halen."

De corner is de identiteit van onze sport

Michel van den Heuvel

Michel van den Heuvel, coach van Bloemendaal, is een andere mening toegedaan. "Volgens mij is de regel bedacht om de kracht van de strafcorner uit het hockey te halen. De corner is de identiteit van onze sport. Ik vind het geen goede regel."

Spektakel

De nieuwe puntentelling levert wel sensationele en bizarre uitslagen op. Zo won Bloemendaal in oktober in de eerste ronde van de EHL met maar liefst 15-2 van SV Arminen. Van den Heuvel liet toen al weten geen fan te zijn van de regel. "De corner is een mooi onderdeel in het hockey en nu wordt deze minder gewaardeerd." Ook liet hij weten dat hij zijn tactiek niet zou aanpassen.

Zijn collega Carlos Garcia Cuenca van Real Club de Polo uit Barcelona schaart zich achter de coach van Bloemendaal. "Het is heel teleurstellend om scores als 10-0 en 11-2 op het bord te zien staan. Ik vind het niet goed voor onze sport."

Tuijt wil eerst de bevindingen afwachten. "Deze vier dagen zullen we weer nieuwe dingen zien, nieuwe dingen leren en na de finale gaan we evalueren of de invoering van deze regel een goede beslissing is geweest."

Euro Hockey League: live bij de NOS

De NOS zendt de duels van de drie deelnemende Nederlandse clubs, Kampong, Rotterdam en Bloemendaal, live uit op NOS.nl en NPO 1.

Zware loting Kampong

Kampong bijt voor Nederland het spits af en heeft, zo lijkt het, de zwaarst mogelijke tegenstander getroffen. De landskampioen neemt het vrijdagavond om 20.00 uur op tegen titelverdediger Rot-Weiss Köln, in de vorige editie in de achtste finales te sterk voor de Utrechters.

Op zaterdag speelt Rotterdam om 16.00 uur tegen Mannheimer HC, dat vorig seizoen strandde in de kwartfinales, en neemt Bloemendaal het om 18.15 uur op tegen KHC Dragons. De Belgen eindigden tijdens de vorige editie als derde.

Als de Nederlandse clubs zich plaatsen voor de kwartfinales, zijn ook die wedstrijden live te zien bij de NOS. De kwartfinales worden gespeeld op zondag en maandag.

STER reclame