NOS WielrennenAangepast

Van der Breggen superieur naar zege in Vlaanderen

Van der Breggen wint Ronde van Vlaanderen na imposante solo

Anna van der Breggen heeft de vijftiende editie van de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen gewonnen. De 27-jarige renster van Boels-Dolmans reed kort voor de top van de Kruisberg weg bij een al flink uitgedund peloton en legde de 27 kilometer naar de meet solo af.

Amy Pieters maakte het feest voor Boels-Dolmans compleet door de sprint van de achtervolgende groep te winnen. Annemiek van Vleuten zorgde voor een volledig Nederlands podium.

Valpartij

De rensters moesten elf hellingen over en één kasseistrook in de 153 kilometer lange race. De wedstrijd brak open na een massale valpartij in aanloop naar de Muur van Geraardsbergen, met sprintster Chloé Hosking als voornaamste slachtoffer.

Terwijl Ellen van Dijk en Christine Majérus het voorste groepje op de Kapelmuur aanvoerden, moesten favorieten als Chantal Blaak en Van der Breggen in de achtervolging. Uit de chaos ontstond wel een prachtige kopgroep met favorieten, onder wie Blaak, Van der Breggen, Van Dijk, Amy Pieters en Annemiek van Vleuten.

Van der Breggen solo op de Oude Kwaremont

Na de Kruisberg op 27 kilometer van de finish was Anna van der Breggen gevlogen. Ellen van Dijk, die de hele dag op de eerste rij had gereden, probeerde in haar eentje nog naar haar landgenote toe te rijden. Van Dijk bleef hangen op een meter of vijftig en viel terug in de groep met favorieten, waar het tempo meteen stilviel.

Van der Breggen reed zo in korte tijd een minuut weg van haar achtervolgers en breidde die voorsprong vervolgens alleen maar uit. Achter Van der Breggen won Pieters de sprint van de achtervolgers, voor Van Vleuten. Blaak eindigde als vijfde, Van Dijk werd zevende.

Pieters is de nieuwe leidster in de Women's World Tour.

Imposant palmares

Met de zege in de Ronde van Vlaanderen heeft de 27-jarige Van der Breggen vrijwel alle grote wielerwedstrijden voor vrouwen op haar palmares. Vorig jaar won ze al het drieluik Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Ook won ze twee keer de Giro d'Italia voor vrouwen, was ze de beste in La Course en won ze de olympische titel in Rio de Janeiro.

Dit jaar was Van der Breggen al de beste in de loodzware Strade Bianche, de eerste wedstrijd in de Women's World Tour. Alleen een individuele wereldtitel op de weg ontbreekt nog, al grossierde ze al wel in podiumplaatsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl