Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou

Twee Nederlandse ambassademedewerkers moeten Rusland uit

Rusland zet twee Nederlandse ambassademedewerkers uit. Dat heeft de Nederlandse ambassadeur te horen gekregen op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De twee medewerkers, een van de politieke afdeling en een van de defensieafdeling, moeten binnen twee weken vertrekken. Minister Blok van Buitenlandse Zaken zegt niet verrast te zijn door de stap.

De Russen zetten ook veel diplomaten uit andere westerse landen uit. Zo moeten vier Polen, twee Italianen, een Fin en een Zweed Rusland verlaten. Eerder zetten die landen precies hetzelfde aantal Russische diplomaten uit. Rusland had al aangekondigd dat het hetzelfde aantal diplomaten uitzet als de VS, EU-lidstaten en andere landen, die meer dan 150 Russische diplomaten wegsturen. Nederland stuurde twee Russen weg.

De uitzettingen zijn een reactie op het uitzetten van Russische diplomaten door verschillende westerse landen in het conflict over de vergiftiging van de Russische ex-dubbelspion Skripal.

'Het is een mededeling die je natuurlijk niet graag ontvangt'

"Deze stap komt zeker niet als een verrassing", zegt minister Blok naar aanleiding van het Russische besluit. "Ik leef erg mee met de diplomaten en hun families die nu opeens afscheid moeten nemen van vrienden en collega's."

Een Russische woordvoerder zei vanochtend dat president Poetin nog steeds nauwe banden wil onderhouden met andere landen, ondanks het besluit om westerse diplomaten uit te zetten.

De uitzetting van Russische diplomatie is een reactie op de gifaanval op Skripal en zijn dochter in Engeland. De Britten zeggen bewijs te hebben dat Moskou achter die aanval zit. Rusland ontkent de beschuldigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl