Minister Lavrov over het uitzetten van de diplomaten

Rusland zet hetzelfde aantal diplomaten het land uit als de Verenigde Staten, EU-lidstaten en andere landen hebben gedaan met Russen. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.

Hij kondigde ook aan dat het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg wordt gesloten. De Amerikanen hebben twee dagen de tijd om hun spullen te pakken en de deuren te sluiten.

Rusland reageert zo op het uitzetten van Russische diplomaten vanwege de zenuwgasaanval op ex-dubbelspion Skripal en zijn dochter in Engeland. Bij elkaar kregen meer dan 150 Russische diplomaten de boodschap dat ze het land uit moesten.

"Lavrov had nog een klein beetje twijfel gezaaid door eerder te zeggen dat er wel eens meer diplomaten konden worden uitgezet. Kennelijk ziet hij daar van af", zegt Ruslandcorrespondent David Jan Godfroid. "Ik denk dat Rusland hiermee wil zeggen dat het de spanningen niet hoger wil laten oplopen dan ze al zijn." Tegelijkertijd zijn de verhoudingen tussen Rusland en het Westen "op sterven na dood", zegt Godfroid.

Het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg Reuters

De Verenigde Staten zeggen dat er geen rechtvaardiging is voor het Russische besluit. "Rusland zou zich niet als een slachtoffer moeten gedragen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Verenigde Staten houden zich volgens haar het recht voor om verdere stappen te ondernemen tegen Rusland in reactie op de uitzetting van de Amerikaanse diplomaten door Moskou.

Consulaat in Seattle

Maandag besloten de VS, een groot aantal lidstaten van de Europese Unie en landen als Australië, Oekraïne en Albanië om Russische diplomaten uit te zetten. Ze deden dat uit solidariteit met Groot-Brittannië. In Nederland gaat het om twee Russen. Ook de NAVO besloot tot het uitzetten van Russische vertegenwoordigers die deel uitmaken van de Russische delegatie bij de NAVO.

De VS kondigde ook aan dat het Russische consulaat in Seattle moet sluiten.

De Britten zeggen bewijs te hebben dat Moskou achter de zenuwgasaanval zit. Dat hebben ze gedeeld met bondgenoten. Om wat voor bewijs het gaat, is niet duidelijk.

Door de gifaanval raakte Skripal in zijn woonplaats Salisbury buiten westen. Ook zijn dochter, die bij hem was, werd ernstig ziek. Vandaag werd bekend dat zij aan de beterende hand is, haar vaders toestand is nog kritiek. Ook raakte een agent gewond die hen hielp; hij werd eerder al ontslagen uit het ziekenhuis.

Nieuwe Koude Oorlog

VN-chef António Guterres waarschuwt voor een nieuwe Koude Oorlog. Hij wil dat landen met elkaar blijven praten en 'communicatiekanalen' opzetten om te voorkomen dat het uit de hand loopt.

Die kanalen waren er ook tijdens de Koude Oorlog, maar zijn inmiddels opgeheven, zei Guterres in een reactie op minister Lavrov.

STER reclame