Een installatie van de NAM in Zeerijp
NOS NieuwsAangepast

Stikstoffabriek moet afhankelijkheid Gronings gas verminderen

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat stelt het kabinet voor om honderden miljoenen euro's te investeren in de bouw van een stikstoffabriek.

Met stikstof kan geïmporteerd zogenoemd hoogcalorisch gas omgezet worden in laagcalorisch 'Gronings' gas. Op die manier worden huishoudens en bedrijven minder afhankelijk van gas uit Groningen en hoeven cv-ketels, ovens, gasfornuizen en bedrijfsinstallaties minder snel worden aangepast.

Het kabinet wil verder dat de 200 industriële grootverbruikers binnen vier jaar van het Gronings gas af gaan. Ook zijn er gesprekken met Duitsland, België en Frankrijk om te kijken of de export van Gronings gas naar onze buurlanden verminderd kan worden.

Komende donderdag bespreekt het kabinet de plannen van Wiebes. De minister heeft eerder toegezegd dat hij eind maart bekendmaakt hoe snel de gaskraan in Groningen verder dicht kan.

Eerder nam Wiebes het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen over om de gasproductie in Groningen terug te brengen van ruim 20 naar 12 miljard kuub.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl