Franse justitie vermoedt antisemitisch motief bij moord op vrouw Parijs
Het Franse Openbaar Ministerie vermoedt dat een vrouw die vrijdag dood in haar flat werd gevonden, het slachtoffer was van een antisemitische moord. De 85-jarige Mireille Knoll werd doodgestoken in haar flat in Parijs. Ze had elf messteken in haar lichaam.
Na de moord werd de flat in brand gestoken. De politie heeft twee verdachten opgepakt. Er zijn aanwijzingen dat Knoll is vermoord omdat ze Joods was, zegt het OM op basis van het onderzoek en het verhoor van de twee verdachten, mannen van 22 en 29 jaar.
Volgens een bron bij de Franse politie werd een van de verdachten al eens veroordeeld voor het mishandelen van een 12-jarig meisje in de flat van de bejaarde vrouw.
Razzia
Knoll wist in de Tweede Wereldoorlog uit handen van de nazi's te blijven. Tijdens een razzia in juli 1942 in Parijs werd zij samen met ongeveer 13.000 andere Joden opgepakt en bijeengedreven op de wielerbaan Vélodrome d'Hiver. Vrijwel allemaal werden ze door de nazi's gedeporteerd naar vernietigingskampen, maar Knoll wist te ontkomen.
De moord op de vrouw heeft geleid tot geschokte reacties in Frankrijk. Haar zoon zegt dat hij niet begrijpt waarom iemand een oude vrouw vermoordt die geen geld heeft en in een sociale huurwoning woont.
Protestmars in Parijs
Een jaar geleden werd er ook een oudere Joodse vrouw vermoord in Parijs. Toen wilde justitie lange tijd niet erkennen dat sprake was van antisemitisme, zegt correspondent Frank Renout. "De dader riep destijds 'Allahoe akbar' en sprak koranverzen uit, maar justitie zei dat toen dat het een gek was. Pas na elf maanden erkende justitie dat het misschien was omdat ze Joods was, wat de Joodse gemeenschap furieus maakte. Ze voelden zich niet serieus genomen, bedreigd."
Volgens Renout is dat een van de redenen dat de recente moord op Knoll zo veel losmaakt in de stad en daarbuiten. De Joodse belangenorganisatie CRIF heeft voor morgen een protestmars aangekondigd in de Franse hoofdstad.
De minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb, heeft de moord bestempeld als "een barbaarse daad die doet denken aan de donkerste dagen in onze geschiedenis".