Imam Fawaz Jneid

Imam met gebiedsverbod valt Aboutaleb in preek aan

Een omstreden imam heeft in een preek uitgehaald naar de burgemeester van Rotterdam Aboutaleb. In een video op Facebook bestempelt imam Fawaz Jneid hem volgens De Telegraaf als een afvallige moslim. Hij zegt onder meer dat de burgemeester moslims nooit heeft verdedigd en dat zijn partij PvdA een vijand van moslims is.

"Dit is een partij die moslims bestrijdt", zegt Jneid in een filmpje uit januari. "Deze man (Aboutaleb red.) voert het beleid van zijn partij uit." De salafistische imam noemt het handelen van de burgemeester bij de diplomatieke rel met Turkije in maart vorig jaar een voorbeeld van "absolute politieke domheid".

Ook vindt Jneid dat Aboutaleb zich had moeten uitspreken tegen de Deense cartoons van de profeet Mohammed. De strekking van het verhaal is dat de burgemeester zich volgens de imam niet gedraagt naar de islamitische voorschriften en regels. Onder het Facebookbericht reageert een andere radicale imam, de Belgische Elalami Amaouch, met: "Aboutaleb is gespuis".

'Verdeeldheid zaaien'

In een reactie zegt de Rotterdamse burgemeester dat hij bekend is met de uitspraken. "Het zou de imam sieren als hij zich zou inzetten voor verbinding in plaats van verdeeldheid te zaaien." De burgemeester wil verder niets kwijt over zijn veiligheidssituatie. Hij wordt al een paar jaar persoonlijk beveiligd.

Een beeld uit het filmpje met de toespraak

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof is bekend met de preek. Volgens Schoof zijn "deze en andere uitlatingen" de reden dat minister Grapperhaus vorige maand een gebiedsverbod tegen de imam heeft verlengd. Jneid mag niet meer in de wijken Transvaal en de Schilderswijk in Den Haag komen.

Intolerante boodschap

De NCTV zegt dat de omstreden imam een "een intolerante boodschap verkondigt". "Daarmee draagt hij bij aan het radicaliseringsproces in de richting van jihadisme."

Leefbaar Rotterdam is boos om de uitspraken van Jneid. "Waarom wordt deze haatprediker niet uitgezet? Hoe kun je radicalisering bestrijden met de kraan wijd open?", zegt Tanya Hoogwerf van de lokale partij, die vorige week opnieuw de grootste werd bij de raadsverkiezingen in Rotterdam. "Het feit dat hij hier gewoon nog vrij rondloopt en zijn gif kan spuien geeft hem legitimiteit naar degenen die zijn preken lezen."

Jneid is omstreden omdat hij tegen homo's preekte en in het verleden de vermoorde cineast Theo van Gogh en politica Ayaan Hirsi Ali vervloekte. Hij kreeg in augustus vorig jaar een gebiedsverbod opgelegd omdat hij in een boekwinkel illegaal gebedsdiensten leidde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl