Imam Alami abu Hamza
NOS NieuwsAangepast

Uitgezette imam: ik preek niet in Den Haag

De omstreden imam El Alami Amaouch, die in september door België werd uitgezet, woont in Den Haag maar ontkent dat hij daar predikt. "Ik preek nergens, ik werk nergens, ik ben ook nergens welkom", zegt hij tegen de NOS. De imam stelt dat hij sinds januari weer in Den Haag woont en zich twee maanden geleden heeft ingeschreven voor een huurwoning en een uitkering.

België verklaarde Amaouch ruim een jaar geleden tot ongewenst persoon omdat hij een gevaar zou zijn voor de samenleving. Hij verheerlijkte terrorisme in zijn preken in een moskee bij Verviers. Op een filmpje van een van de preken op YouTube was een IS-vlag te zien. Ook zouden tientallen van zijn volgelingen zijn geradicaliseerd.

De Telegraaf meldde vandaag dat Amaouch weer is teruggekeerd in Den Haag, de stad waar hij woonde en actief was was voordat hij naar België vertrok. Volgens de gemeente wordt de imam scherp in de gaten gehouden door politie, justitie en veiligheidsdiensten. Hij heeft voor zover bekend niets strafbaars gedaan.

Een woordvoerder bevestigt de uitkeringsaanvraag van de imam en zegt het "ongelooflijk ongemakkelijk" te vinden dat de gemeente die in behandeling moet nemen. "Amaouch is nu eenmaal Nederlands staatsburger en kan daarom aanspraak maken op alle rechten en plichten die elke Nederlander toekomen."

Gebiedsverbod

Volgens Amaouch is hij bezoeker van de Quba-moskee in Den Haag, maar preekt hij niet meer in moskeeën of tijdens bijeenkomsten. Hij doet dat wel online: op zijn account op Facebook heeft hij 'recente opnames' gepubliceerd. Amaouch spreekt tegen dat hij jongeren aanmoedigt om jihadist te worden en zegt dat hij IS altijd heeft veroordeeld. Tegen zijn uitzetting loopt nog een zaak bij het Europees Hof van Justitie.

Den Haag heeft al langer zorgen over radicalisering van jongeren in de Schilderswijk en de wijk Transvaal. Eerder dit jaar legde de minister van Justitie daarom een gebiedsverbod op aan een geestverwant van Amaouch, imam Fawaz Jneid. Hij mag niet meer in de wijken komen, omdat hij zou bijdragen aan radicalisering van jongeren. Bij Amaouch ligt dat lastiger, omdat hij de jongeren in de wijk niet aantoonbaar beïnvloedt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl