Ronaldo, van trukendoos tot doelpuntenmachine
Na de Europese titel in 2016 wil Cristiano Ronaldo komende zomer ook de wereldtitel naar Portugal brengen. Het is de enige prijs die de Portugees, vijfvoudig winnaar van de Gouden Bal, nog niet in zijn prijzenkast heeft staan. En als iets de voetballer Ronaldo kenmerkt, is het wel zijn maniakale gedrevenheid om de beste te willen zijn.
Die gedrevenheid sprong op zijn achttiende ook al in het oog. Dat zegt René Meulensteen, de assistent-coach die bij Manchester United aan de zijde van Sir Alex Ferguson, veel met Ronaldo werkte. "Hij wist toen al heel goed wat hij wilde: de beste speler van de wereld worden."
Absolute schoonheid
In het seizoen 2007/2008 was Ronaldo de eerste maand geschorst en kon Meulensteen individueel met Ronaldo aan de slag. "Ik vond dat hij te veel voor eigen eer ging en dat hij te weinig scoorde. Elk doelpunt moest van absolute schoonheid zijn. Van 25 meter in de kruising. En anders hoefde het niet van hem. Doelpunten maken was bijzaak."
"We hadden natuurlijk spitsen als Ole Gunnar Solskjær en Ruud van Nistelrooij, echte afmakers met een heel arsenaal aan goals: boogballen, volleys, intikkers. Ik heb toen hard met Ronaldo gewerkt, puur aan het afwerken. Hij is zich steeds meer gaan realiseren dat hij alleen een echte grootheid kon worden als hij altijd en overal zou scoren, ongeacht de schoonheid van de goal."
Toen Ronaldo in 2009, na zes seizoenen Manchester, naar Real Madrid kwam, speelde Rafael van der Vaart in de Spaanse hoofdstad. Hij ziet een enorme ontwikkeling bij Ronaldo. "Hij heeft een metamorfose ondergaan. In het begin van zijn carrière, bij United, was het vooral nog veel trucjes doen. Nu is het een absolute doelpuntenmachine geworden. Geen trukendoos meer."
Van der Vaart: "Echt een bijzondere speler. Zijn stijl, zijn bouw, het atletische. Hoe hij zijn sport beleeft, dat is echt bizar. In de voorbereiding wonnen we een keer met 7-0. Ik scoorde twee of drie keer. Maar hij scoorde niet. Na afloop was hij bloedchagrijnig. Typisch Ronaldo. Altijd gericht op een topprestatie van zichzelf."
Spiegeltje, spiegeltje
Het imago van Ronaldo is een van de meest geliefde gespreksonderwerpen in de sport wereldwijd. Er zijn sites volgeschreven met titels als: 'Why we love to hate Ronaldo?'. Hij wordt arrogant genoemd, eigengereid, narcistisch.
Op de vraag van een Spaanse journalist of hij nog goede spelers in La Liga heeft gezien de laatste tijd, antwoordde Ronaldo: "Behalve toen ik in de spiegel keek, heb ik niets goed gezien."
Meulensteen: "Toen hij 18 was, wilde hij niet alleen de beste worden, maar ook de best uitziende speler ter wereld. En natuurlijk werd hij bij United wel eens getreiterd met z'n imago van mooie jongen. Zo gaat dat in kleedkamers."
Exemplarisch en voor veel liefhebbers tenenkrommend was het uittrekken van zijn shirt en het tonen van zijn gespierde torso na het scoren van de 4-1 in de Champions League-finale van 2016 tegen Atletico Madrid uit een strafschop, terwijl de wedstrijd al beslist was.
Meulensteen verklaart: "Het is allemaal heel doelgericht. Zo'n gebaar ook. Hij wil ook een idool zijn. Op zo'n moment toont hij de wereld dat hij er goed uitziet. Hij is meer dan een voetballer. CR7, dat hele verhaal. Hij wil ook dat merk goed neerzetten. Daar hoort zijn lichaam bij. Hij ziet niet voor niets David Beckham als zijn voorbeeld."
Filantroop 'CR7'
Mentaal is hij volgens Meulensteen ook niet kapot te krijgen. "Ik heb Ronaldo altijd een heel stabiele jongen gevonden. Hij heeft voor zover ik heb gemerkt ook nooit de neiging gehad iets te doen dat negatief zou kunnen uitpakken voor zijn carrière. Hij drinkt geen alcohol, hij rookt niet. Hij heeft zelfs geen tattoos. Dat doet hij ook niet omdat hij bloed doneert. Nog altijd."
Zijn filantropie is iets waarmee hij niet te koop loopt. In 2015 werd hij uitgeroepen tot de meest maatschappelijk betrokken sporter ter wereld. Hij doneert ter behoud van het tropisch regenwoud en ondersteunt projecten ter bescherming van kinderen.
Toen hij in 2014 het verzoek kreeg om voetbalschoenen beschikbaar te stellen voor een veiling waarmee geld ingezameld zou worden voor de operatie van een tien maanden oud kind, deed hij dat. Maar hij betaalde meteen ook de operatie.
Onwaarschijnlijke cijfers
De cijfers van Ronaldo zijn onwaarschijnlijk. Sinds hij in 2009 bij Madrid kwam won hij twee Spaanse titels, twee Spaanse bekers, drie keer de Champions League, drie keer de wereldbeker voor clubs en een EK met Portugal. Ook scoorde hij vier seizoenen op rij meer dan dertig doelpunten voor Real. Hij heeft met 34 hattricks in La Liga ook dat record.
Voor Portugal is hij recordinternational en topscorer (81 goals in 148 duels). Hij is de eerste voetballer ter wereld die vijf keer de Gouden Bal won, de onderscheiding voor de beste voetballer van de wereld.
En toch. Vorig seizoen werd Ronaldo door het eigen publiek in Bernabéu uitgefloten. Het liep even niet. Hij leidde een paar keer balverlies. En daar was plots gefluit. Van de eigen fans. Ronaldo reageerde geschokt en vol onbegrip.
Bij het Spaanse radiostation Cadena SER nam zijn ploeggenoot Keylor Navas het voor hem op. "Het doet hem pijn dat hij wordt uitgefloten, maar hij weet dat het merendeel van de supporters hem steunt." Het bleef echter niet bij die ene keer. Meulensteen: "Ik denk echt: er zit een schroefje los bij die fans."
Van der Vaart denkt dat het ook een beetje de aard van het beestje is: "Als je zo in elkaar zit, heb je het soms nodig om uitgefloten te worden. Daar wordt hij juist weer sterker van."
Ronaldo is nu 33 jaar, maar er zit er nog geen sleet op. Meulensteen: "Hij is alleen maar beter geworden. Hij heeft zichzelf gefinetuned."
De grootste kwaliteit van Ronaldo is volgens Meulensteen zijn veerkracht. "Er zijn gegarandeerd verschillende momenten geweest waarop hij de handdoek had kunnen werpen. Zeker als iemand als Messi je grootste concurrent is. En alles wint. Maar Ronaldo dacht steeds: er moet nog een schepje bij. Dat vind ik zijn grootste kwaliteit: mentale kracht."
Van der Vaart kan dat niet ontkennen. "Hij is nog altijd megafit. Dat zie je aan alles. Ik heb daar bewondering voor. Hij lijkt superserieus. Maar je kan ook echt wel een geintje met hem maken hoor."
Eigen kok en slaappatronen
Meulensteen ziet hem vooral als rolmodel. "Iedereen die wil slagen, ook buiten het voetbal, kan Ronaldo als voorbeeld nemen. Zijn hele levensstijl staat in het teken van het beter worden. Het is bekend dat hij zijn eigen kok heeft. Dat hij zijn slaappatronen nauwkeurig inplant. En dat hij zijn eigen gym aan huis heeft."
Ook zijn stijl is steeds doelgerichter geworden, aldus trainer Meulensteen. "Messi wil graag erg betrokken zijn bij het opzetten van de aanval. Die wil zelf het beginpunt zijn. Ronaldo is daar niet zo mee bezig. Hij geeft het liefst een balletje breed. Hij is nu vooral een sluipmoordenaar. Hij wil alleen supergeconcentreerd en optimaal aan het eindpunt van de aanval staan: scoren. Hoe maakt hem bijna niet meer uit."
En nu het WK. "Reken maar dat de honger om nog meer te winnen gigantisch is. Ook het WK. Al wordt dat lastig. Bij Ronaldo is de honger pas gestild, wanneer hij er zelf van overtuigd is dat er echt niets meer in zit. Maar Ronaldo is geen nachtkaars. Hij wil alleen presteren op het aller-, allerhoogste niveau. Als dat niet meer gaat, stopt hij meteen. Daar ben ik van overtuigd."