De 'schande van Nürnberg' kleeft voor altijd aan Nederland-Portugal
Zondag 25 juni 2006 is nog altijd een van de zwartste dagen uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Oranje werd in Nürnberg na een desastreuze avond vol tackles, klaagzang, list en bedrog door Portugal uitgeschakeld op het WK (1-0).
Zestien gele en vier rode kaarten stonden er na afloop van de wedstrijd uit de achtste finales in het boekje van de Russische arbiter Valentin Ivanov.
"Tranen na veldslag", "Oranje in rood gesmoord" en "de schande van Nürnberg" schreven de kranten een dag later. Slechts een greep uit de vernietigende reacties van de Nederlandse media na het duel dat door de BBC werd omgedoopt tot de "Battle of Nürnberg".
De beelden spreken nog altijd voor zich. Khalid Boulahrouz schopte Cristiano Ronaldo uit de wedstrijd, Luis Figo en Mark van Bommel verhieven de schwalbe tot kunst, Deco ging als een slager tekeer en zelfs de immer stabiele Giovanni van Bronckhorst transformeerde in een onbesuisde schoffelaar.
Antireclame
Een ding is zeker: dit was antireclame voor het Nederlands elftal en het voetbal in algemene zin. En dan te bedenken dat de toenmalige slogan van het WK luidde: 'A time to make friends'. Een grotere contradictie was haast niet denkbaar.
André Ooijer kijkt nog altijd met een slecht gevoel terug op de wedstrijd. "We wilden scherp beginnen, maar we hadden zeker niet de intentie om er een schoppartij van te maken", zegt de voormalig verdediger, die opvallend genoeg niet tot de kaartenpakkers hoorde.
"Nederland en Portugal hadden teams die de WK-finale konden halen en ten koste van alles wilden winnen. Dat is de reden waarom het ontspoorde: je zoekt de grens op. Iedereen was gebrand op de winst. Daarnaast trok de scheidsrechter wel erg gemakkelijk zijn kaarten", verklaart Ooijer.
'Let op, ze gaan alle registers opentrekken'
"In de rust waarschuwden we elkaar al: let op, ze gaan alle registers opentrekken met schwalbes en andere maniertjes. Maar toch ging het mis, ondanks dat we echt goede kansen kregen op de gelijkmaker, we waren er doodziek van."
Nu, bijna twaalf jaar na dato, wil Ooijer niet zeggen dat het te wijten was aan arbiter Ivanov dat de wedstrijd in een parodie op een WK-duel veranderde.
"We hadden niet het type selectie dat excuses zocht. De scheidsrechter lieten we na afloop met rust. We waren vooral kritisch naar elkaar. In de kleedkamer vielen er dan na afloop ook harde woorden, al gebeurde dat wel vaker in de periode toen ik bij Oranje zat."
Jaren later zou arbiter Ivanov de wedstrijd als de moeilijkste uit zijn loopbaan omschrijven. "Absoluut. De sfeer die in de wedstrijd hing was anders dan anders", zei hij in 2016 in een interview met FIFA.com.
"Ik moest toen vooral opletten dat ik consequent bleef, ook met het geven van gele kaarten. In deze lastige situatie moest ik strikt blijven."
'Spelers waren na afloop kalm'
Wat Ivanov nog het meest verbaasde, was dat de spelers na afloop direct waren afgekoeld. De Portugezen vierden feest, de Nederlanders verwerkten hun teleurstelling. "Alle spelers waren kalm en niemand kwam klagen, zelfs de spelers niet die ik van het veld had gestuurd", aldus Ivanov.
"Ik sprak een paar dagen na de wedstrijd nog met supporters op het vliegveld. Tot mijn verbazing zeiden ze allemaal dat ze van de wedstrijd hadden genoten en dat ze het jammer vonden dat het geen verlenging was geworden. Heel vreemd."
Saillant detail: Nederland-Portugal zou Ivanovs laatste internationale optreden worden, omdat hij daarna als internationaal scheidsrechter afzwaaide.