Niet alleen meer honger en cholera in Jemen: ook het gas is op
Carmen Dorlo
redacteur Online
Carmen Dorlo
redacteur Online
Zeker een half miljoen kinderen zijn ondervoed in Jemen. Dat is twee keer zoveel als drie jaar geleden, meldt Unicef. "Het wordt nu echt tijd dat we ingrijpen", zegt directeur Geert Cappelaere van Unicef. "Jemen staat waarschijnlijk in de wereldwijde top-3 van meest ondervoede landen."
Het is een beeld dat Muhajed herkent. De vader van vier kinderen woont in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, en is sinds 2015 werkloos. "De situatie in Jemen is nog niet eerder zo slecht geweest", vertelt hij tegen de NOS via Whatsapp. We spraken Muhajed eerder voor het project Inside Jemen.
De prijzen van producten op de markt zijn verdubbeld, vertelt Muhajed. Drie jaar geleden kostte een kilo rijst nog 300 Jemenitische rial (ongeveer 1 euro), nu kost dezelfde hoeveelheid 600 rial (rond 2 euro). "Er is genoeg eten beschikbaar, maar het is gewoon niet te betalen. Miljoenen inwoners van Jemen zijn hun baan kwijt en hebben dus geen salaris meer. Zij leven van het geld dat ze van familieleden uit het buitenland krijgen."
Daarnaast is er sinds een paar weken ook een tekort aan gas in het land. "We gebruiken hout en kolen om te koken", vertelt Muhajed. Zijn gezin heeft zelf een oven en keukentje gemaakt zodat ze niet meer afhankelijk zijn van gas.
En de situatie verslechtert met de dag, gaat Muhajed verder. "We hebben geen staat. Geen rechtssysteem. Er worden mensen gedood in de frontlinie of door bombardementen. Er zijn ook steeds meer kindsoldaten."
In Jemen sterven ook dagelijks duizenden mensen aan cholera. Sinds het begin van de uitbraak een jaar geleden zijn meer dan een miljoen Jemenieten besmet geraakt. De laatste weken wordt er gevaccineerd tegen de infectieziekte die ernstige diarree en uitdroging veroorzaakt.
"Maar laten we onszelf niet voor de gek houden", zegt Unicef-directeur Cappelaere. "Cholera komt weer terug. Over een paar weken begint het regenseizoen en dan zal de cholera weer mensen in Jemen gaan raken."
Daarom moeten we nu ingrijpen, zegt Cappelaere. "In Jemen overlijdt elke tien minuten een kind aan een ziekte die te voorkomen is. Zorg ervoor dat de Jemenieten onvoorwaardelijke toegang hebben tot medische hulpvoorzieningen en schoon drinkwater."
Ook Muhajed hoopt dat dit gaat gebeuren. "De manier waarop wij leven, gebukt onder ondervoeding en cholera, moet aangepakt worden."