NOS VoetbalAangepast

Portugal-coach Santos weet maar weinig van nieuwe Oranje

Portugese bondscoach Santos kent Oranje niet zo goed

Het Nederlands elftal had jarenlang weinig geheimen voor de internationale voetbalwereld, maar die tijden zijn voorlopig voorbij. De Portugese bondscoach Fernando Santos bekende aan de vooravond van het oefenduel maandag in Genève dat het Oranje van Ronald Koeman voor hem grotendeels een vraagteken is.

"Een tijdje geleden had ik je meer kunnen vertellen, maar nu is het moeilijk te voorspellen wie er gaat spelen", aldus Santos op een persconferentie in Genève. "Maar dat is normaal. Nederland zit in een overgangsfase. Een nieuwe coach, nieuwe strategie, nieuwe gezichten."

"We hebben alleen het duel met Engeland geanalyseerd", ging de bondscoach van Portugal verder. "Ze startten met een 3-4-3-systeem, maar veranderden dat tijdens de wedstrijd. We weten niet of ze hiermee doorgaan of iets anders gaan doen."

Alleen Dost welbekend

Eén speler van Oranje kent voor Santos en de rest van Portugal geen geheimen. Bas Dost, spits van Sporting, vorig jaar topscorer van Portugal en nu met 23 goals tweede op die lijst. De vraag is waarom Dost in de Portugese competitie uitblinkt en in Oranje nog niet.

Bas Dost in duel met Kieran Trippier van Engeland

"Dat weet ik niet", zegt Santos. "Ik weet wel dat hij in Portugal altijd speelt en in het Nederlands elftal niet altijd. Hij speelt al twee seizoenen uitstekend in Portugal, maar dat betekent niet dat we aan deze speler in het bijzonder aandacht schenken."

'Gewend aan Nederland op eindronde'

Nederland en Portugal vochten in het verleden duels uit op het allerhoogste niveau en wat dat betreft is de situatie nu anders. Europees kampioen Portugal plaatste zich wel voor het WK en staat een paar treden hoger op de internationale ladder.

"We zijn gewend om Nederland op een eindronde te zien", zegt Santos. "Dat ze nu afwezig zijn, voelt raar. Maar Nederland is nog steeds een sterke tegenstander en dat wilden we ook. Een sterke tegenstander om tegen te oefenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl