Turken vluchten naar Griekenland: voor 250.000 euro ben je binnen
In Griekenland meldt zich een nieuwe categorie immigranten: Turken. Niet alleen stijgt het aantal asielaanvragen door Turken, ook het aantal Turken dat op een andere manier probeert voet aan de grond te krijgen in Griekenland neemt toe. Eenzelfde trend is zichtbaar in andere landen in Europa.
Sinds de mislukte militaire coup in juli 2016 is in Turkije een grootschalige zuivering aan de gang. Tienduizenden mensen zijn ontslagen of worden vervolgd. De zuivering richt zich op verboden organisaties en Gülenisten, die verantwoordelijk worden gehouden voor de coup, maar heeft zich ook uitgebreid naar bredere groepen critici van de regering.
Uit cijfers van het ministerie van Immigratie in Athene blijkt dat vorig jaar 1829 Turken asiel aanvroegen in Griekenland. In 2015 waren dat er nog 43. Omdat Turkije zelf geen cijfers vrijgeeft van het aantal mensen dat vertrekt, zijn de Griekse cijfers de eerste concrete getallen.
Ook kiezen steeds meer Turken voor de route van het Griekse Golden Visa. Tijdens de economische crisis stelde Griekenland een systeem in waarbij mensen van buiten de Europese Unie een verblijfsvergunning kunnen krijgen als ze investeren in vastgoed in het land. Na Russen en Chinezen zijn Turken de grootste groep die hier gebruik van maakt.
De Griekse overheid maakte een uitlegfilmpje over het Golden Visa:
"Zeker de laatste zes maanden zie ik een hele scherpe stijging van Turken die willen investeren in Griekenland," vertelt makelaar Selcan Turk in een leegstaand appartementje in de wijk Exarcheia in Athene. Zij is Turkse en werkt al twintig jaar in de Griekse hoofdstad. Het appartementje is net gekocht door een van haar Turkse klanten.
"Vorig jaar werd ik twee keer per maand gebeld door een Turkse klant, nu vier of vijf keer per week," zegt Turk. Het zijn overwegend mensen die niet direct zelf in het aangekochte huis gaan wonen. "Ze verhuren het, maar creëren door de aankoop wel een alternatief voor hun toekomst."
Want wie minimaal 250.000 euro investeert in vastgoed in Griekenland, krijgt een verblijfsvergunning voor vijf jaar. Zolang de eigenaar het vastgoed in bezit houdt, kan die steeds met vijf jaar verlengd worden. Ook het gezin van de eigenaar krijgt een verblijfsvergunning. Turken die bang zijn voor vervolging in eigen land, of de toekomst niet meer zien zitten, hebben zo voet aan de grond in de EU.
Maar lang niet iedereen heeft 250.000 euro over en kan legaal naar Griekenland komen. Het alternatief: net als Syrische, Iraakse of Afghaanse vluchtelingen illegaal de grens over en dan asiel aanvragen, gebeurt dus ook steeds vaker.
Zij worden door de Griekse asieldienst behandeld als politieke vluchtelingen, zegt Vassilis Papadopoulos van de Griekse Council for Refugees. "Ze weten bij de asieldienst dat deze mensen een serieus probleem hebben in Turkije."
"We hebben academici, rechters, maar ook bijvoorbeeld hoge ambtenaren en bestuurders van vakbonden. Mensen die bang zijn voor vervolging in Turkije," zegt Papadopoulos.
Ik denk dat mensen hun hoop in de toekomst aan het verliezen zijn.
Veel Turken die tijdens de zuiveringen van de afgelopen anderhalf jaar hun baan verloren, moesten ook hun paspoort inleveren. Dat is de reden dat ze illegaal naar Griekenland komen en asiel aanvragen.
Papadopoulos: "Het is een nieuwe categorie vluchtelingen. Er zijn altijd perioden geweest dat Turkse journalisten en leden van de oppositie vluchtten naar Griekenland. Nu gaat het behalve die groep ook om veel mensen uit het staatsapparaat."
Volgens makelaar Selcan Turk zien sommige Turken de aankoop van een huis in Athene ook gewoon als een goede investering. En met het Golden Visa hebben ze meteen een ingang op de Europese markt.
Maar de meeste van haar klanten zien het Golden Visa vooral als een plan B; voor als ze in Turkije in de problemen komen. "Ze vinden dat dingen in hun land dramatisch zijn veranderd. Ik denk dat mensen hun geloof in de toekomst aan het verliezen zijn."
Bekijk hieronder de televisiereportage die Lucas Waagmeester maakte in Griekenland: