In het voetbal is het gebruikelijk dat oud-profs in groepsverband een versnelde trainerscursus doen. In het tennis niet. Tot afgelopen week. In één klap is het nationale trainersgilde vijftien oud-spelers uit de top-100 rijker.

KNLTB

In Zutphen haalden Miriam Oremans, Kristie Boogert, Marcella Mesker, Petra Kamstra, Noëlle van Lottum, Sjeng Schalken, Martin Verkerk, Peter Wessels, Jesse Huta Galung, Edwin Kempes, Melle van Gemerden, Dennis van Scheppingen, Yvette Basting en Nicole Jagerman deze week hun papieren.

Zij zijn nu bevoegd om in Nederland iedere trainersfunctie te bekleden, maar ze zullen zich wel moeten blijven bijscholen. Internationaal gezien ligt het anders. Profspelers zijn bijvoorbeeld vrij in hun keuze van een trainer. Die hoeft niet eens een diploma te hebben.

Ook bij initiatiefnemer Eltingh kan de vlag uit

Initiatiefnemer en technisch directeur van de KNLTB, Jacco Eltingh, rondde de cursus zelf ook goed af. "Ik kijk nu naar mijn diploma, het ligt voor me. Het was hard werken, we hebben het zeker niet cadeau gekregen. Bij ons eerste huiswerk appten er al een paar: holy shit!", laat hij telefonisch weten.

Sprong er nog iemand uit? "Haha, we vonden onszelf allemaal de beste, dat is de oud-topsporter in ons."

Eltinghs voornaamste doel was het bundelen en overbrengen van kennis, maar ook om oud-topspelers meer bij zijn werk te kunnen betrekken. Sterker nog, op korte termijn treedt een van de geslaagde cursisten al toe tot de KNLTB. Wie, dat wil Eltingh niet zeggen.

"Met deze cursus zitten ze toch nóg iets dichter op het Nederlandse tennis", legt hij uit. "Natuurlijk kunnen niet al deze mensen de kennis van de opleiding direct toepassen in hun huidige werk, maar ze zijn nu wel meer betrokken. En daar willen we in de toekomst van profiteren."

Antwoord op aanhoudende kritiek

Door zoveel mogelijk voormalig topspelers aan te halen, hoopt Eltingh dat de aanhoudende kritiek op het Nederlandse tennis hun niet beïnvloedt. "Zij weten nu uit de bron waar we mee bezig zijn. Als zij ook kritiek hebben, hoor ik dat graag. Dan kan ik er echt iets mee."

Want als Eltingh ergens een hekel aan heeft, is het "mensen die maar wat roeptoeteren op basis van halve info".

Jacco Eltingh Henk Koster

De verbindende hand van de voormalig nummer negentien van de wereld binnen de KNLTB wordt steeds meer zichtbaar. Wie is zijn volgende 'prooi'? Sven Groeneveld wellicht? Die heeft zijn handen vrij nu hij geen coach meer is van Maria Sjarapova.

Eltingh: "Sven is een ongelooflijke expert, maar ik wil hem nog niet benaderen zonder dat ik hem iets concreets kan bieden. Ik ga er ook vanuit dat als hij interesse heeft, hij mij ook altijd weet te vinden. Ik hoop snel contact met hem te hebben."

Eltingh wil Nederlands tennis op ieder gebied opstuwen

STER reclame