Squash, golf en skaten: elk decennium kent z'n eigen sporthypes. Boulderen en padel zijn op dit moment nog kleine sporten, maar groeien snel. Zijn het hypes, of de sporten van de toekomst? Eerder kwam het boulderen aan bod, vandaag meer over padel.
Een klein tennisveld, glazen wanden en een kooi: welkom bij padel, een beetje een combinatie tussen tennis en squash.
Sinds 2015 is het aantal locaties waar je het spel kan spelen snel toegenomen, concludeert het Mulier Instituut. Op dit moment zijn het er bijna zestig en staan er nog tientallen aan te leggen banen op de planning.
Naar schatting hebben zo'n 10.000 mensen het spel weleens gespeeld. Het gaat hierbij voornamelijk om tennissers die een uitstapje maken. Inmiddels zijn tientallen tennisleraren ook opgeleid tot padeltrainer.
Padel is in de jaren 60 ontstaan in Mexico en is vooral in Spaanstalige landen enorm populair. Daar is het echt een familiesport. In Spanje is padel zelfs de tweede sport, na voetbal. Het is dus populairder dan tennis en dat zegt heel wat, met een nationale tennisheld als Rafael Nadal.
Bij padel speel je altijd in dubbelteams en volg je tennisregels. Het veld is iets kleiner dan bij tennis en heeft glazen achterwanden. Om de zijkanten staat een hek. Het grootste verschil met tennis is dan ook dat de bal steeds weer terug het veld op stuitert, waardoor je veel langere rally's hebt.
"Het is een laagdrempelige sport, die makkelijk te leren is", zegt Peter Bruijsten van de Nederlandse Padelbond. "Je staat dicht bij elkaar, dus het is ook een lekker sociale sport. Het is temperamentvol, maar integer."
De meeste padelbanen zijn omgebouwde tennisbanen. En dat is niet voor niets, want het aantal tennissers in Nederland is de afgelopen zeven jaar met zo'n 20 procent gedaald. Veel tennisverenigingen hebben daarom hun hoop gevestigd op padel.
"Mensen willen wat variatie en daar speelt padel op in", zegt Ellen Julius van tennisbond KNLTB. "Als je iemand in één lidmaatschap tennis en padel kan aanbieden, maakt dat het wel interessanter."
Maar padel vergelijken met tennis, doet de Padelbond liever niet. "We zien het als een unieke racketsport met eigen cultuur en eigen identiteit", zegt Bruijsten. "We hebben niet veel met tennis te maken, behalve dat de telling gebruikt wordt."
Of Nederland padel uiteindelijk net zo omarmt als Spanje, is nog even afwachten. "De sport heeft de potentie om bij een breder publiek aan te slaan, omdat de aard van het spel bij de individuele en flexibele sportbehoefte van deze tijd past", concluderen de onderzoekers van het Mulier Instituut.
Om de sport echt te laten doorbreken, is het volgens het instituut van belang dat ook meer niet-tennissers zich er in de toekomst aan gaan wagen.