Macron bij de EU-top
NOS Nieuws

Gevaren uit Oost, West en Zuid staan centraal op EU-top

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

De gevaren die Europa bedreigen staan vandaag centraal bij de EU-top in Brussel. Die gevaren komen uit het westen, oosten en zuiden. Het gaat onder meer om de handelsoorlog met de Amerikanen, gifgasaanvallen van de Russen, migratie, problemen op de Balkan en gevaren van Facebook.

De leiders hebben voor de voorjaarstop ronkende verklaringen voorbereid, waarin ze niet alleen de gifgasaanval in Groot-Brittannië scherp zullen veroordelen, maar ook Facebook aan de schandpaal gaan nagelen, vanwege het enorme datalek.

De regeringsleiders van de Europese Unie lijken het dezer dagen met iedereen aan de stok te hebben. Ruzie met de Russen over de moordaanslag met zenuwgas en mot met de Amerikanen over staal en aluminium. De grote vraag die boven de top hangt, is of de Amerikaanse president de strafmaatregelen tegen de Europese Unie doorzet.

In Brussel hopen diplomaten voorzichtig dat de EU een uitzonderingspositie zal krijgen, maar ze zijn er niet helemaal zeker van. Morgen zouden de importheffingen vanuit de Verenigde Staten formeel ingaan.

Hier gaan de leiders het over hebben:

Handel

De handelsperikelen staan boven aan de lijst van de regeringsleiders. Ze praten over de nut en noodzaak van handelsakkoorden, waarbij de handelsovereenkomst met Zuid-Amerika grondig zal worden behandeld. Maar het gaat vooral over het conflict met de Amerikanen. De voorzitter van de Raad, de Pool Donald Tusk, riep op Twitter de Amerikanen al op om vooral aan de handel te denken.

De Russen

De leiders zijn van plan om de Russen een forse veeg uit de pan te geven. "Het gebruik van chemische wapens is absoluut onacceptabel", zo staat in de ontwerpconclusies. Er komen nog geen nieuwe sancties, omdat ze de Russen de gelegenheid willen geven om zich tegen de beschuldigingen te verweren. Maar als het antwoord niet voldoende is, komen er op een later tijdstip nieuwe maatregelen.

Facebook

De Franse president Macron wil het vooral hebben over het lek bij Facebook, waardoor meer dan 50 miljoen profielen zijn buitgemaakt door het Britse bedrijf Cambridge Analytica. De Fransen willen een scherpe veroordeling. Waarschijnlijk wordt besloten om in mei in Sofia verder te praten over hoe de burgers beter beschermd kunnen worden tegen dit soort lekken.

Turkije

Na het weekend is er een top van de EU met Turkije. Bij die top, waar alleen Juncker en Tusk namens de Unie aanwezig zullen zijn, gaat het vooral over de vluchtelingendeal en de onderhandelingen over het lidmaatschap van de EU. Die vluchtelingendeal gaat wel door, waarbij Turkije de komende tijd nog drie miljard euro krijgt. Geld dat moet worden gebruikt voor de opvang van vluchtelingen in de kampen. Er is alleen gedoe over wie dat geld moet betalen. Nederland vindt dat het geld uit de Europese begroting moet komen, terwijl de Europese Commissie vindt dat lidstaten ook een deel van de rekening moeten betalen.

Belastingen

En verder gaat het over belastingen. Gisteren presenteerde de Europese Commissie nieuwe plannen om grote internetbedrijven belasting te laten betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl