NOS WielrennenAangepast

Geen Milaan-Sanremo maar de scooter voor Groenewegen

Al vijf zeges voor Groenewegen: goede winter gehad, denk ik

Het wielerjaar is nog jong, maar Dylan Groenewegen is al vijf keer juichend over de finishlijn gekomen. Geen renner die hem dat kan nazeggen. Het is duidelijk: Groenewegen, die vorig jaar indruk maakte met zijn verbluffende zege in de slotetappe van de Tour op de Champs-Élysées, is op dit moment gewoon de snelste sprinter van het peloton.

De coureur van Lotto-Jumbo kan het huidige succes wel verklaren. "Ik heb een goede winter gehad, denk ik. Ik ben meer met voeding bezig geweest - we hebben een nieuwe voedingsdeskundige bij de ploeg - heb mijn trainingen goed gedaan, ben weinig ziek geweest. Dat helpt allemaal. En als je dan meteen wint, ben je er doorheen", roept hij zijn eerste koersdag van het jaar in Dubai in herinnering.

De vijf overwinningen van Groenewegen dit jaar

datum koers
6 februari etappe 1 Ronde van Dubai
14 februari etappe 1 Ronde van de Algarve
17 februari etappe 4 Ronde van de Algarve
25 februari Kuurne-Brussel-Kuurne
5 maart etappe 2 Parijs-Nice

Zijn fraaie erelijst ten spijt laat Groenewegen de eerste klassieker van het seizoen, Milaan-Sanremo van komende zaterdag, aan zich voorbijgaan. Die koers is met zijn bijna 300 kilometer weliswaar aan de lange kant, maar - zo heeft de geschiedenis geleerd - ook zeer geschikt voor sprinters. De absentie van Groenewegen wekt derhalve enige verbazing.

"We hebben afgelopen winter al met de ploeg besloten dat het nog iets te vroeg is voor Milaan-Sanremo", vertelt de 24-jarige Amsterdammer. "Achteraf kun je zeggen dat ik daar misschien wel had moeten rijden. Maar het is toch een lange afstand en daar moet je echt naartoe werken. Dat heb ik nu niet gedaan. Volgend jaar komt het beter uit, denk ik."

Scooter

En dus is de spurter niet te vinden in Noord-Italië, maar op Sportpark Sloten in Amsterdam om te trainen op het bijna drie kilometer lange circuit dat daar is aangelegd. Hij werkt er aan zijn snelheid door rondjes te rijden achter de scooter van zijn vader. Een keer of zes komt hij uit het wiel om aan te zetten voor een indrukwekkende sprint.

Een beproefde trainingsmethode, want in voorbereiding op de Tour de France van vorig jaar reed Groenewegen ook wekelijks achter zijn vader aan. Niet in Sloten weliswaar, maar op de Hollandse Brug, naast de A6.

Dylan Groenewegen

De inspanningen moeten leiden tot nieuwe triomfen in de komen weken. Op zijn programma prijken Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Scheldeprijs en Parijs-Roubaix. Daarna heeft hij even rust, voordat hij zich langzaam maar zeker op de Tour de France gaat voorbereiden.

Scheldeprijs

Voor de korte termijn droomt hij hardop van een overwinning in Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. "Dat zou heel mooi zijn. Maar een realistischer doel is de Scheldeprijs."

Niet zo gek gedacht van Groenewegen. Die koers, die dit jaar start in Terneuzen en als vanouds eindigt in het Belgische Schoten, gaat door het leven als het officieuze WK voor sprinters. In zijn agenda staat woensdag 4 april alvast aangekruist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl