NOS NieuwsAangepast

Linkse partijen: dividendbelasting nu niet meer afschaffen

Asscher en Klaver: dividendbelasting nu niet meer afschaffen

De Tweede Kamerfracties van SP, GroenLinks en PvdA vinden het onzin dat het kabinet nog steeds de dividendbelasting gaat afschaffen, nu Unilever heeft gezegd dat het in Nederland blijft.

Ze zijn wel blij dat het bedrijf voor Nederland kiest, maar volgens de drie linkse oppositiepartijen levert het nauwelijks banen op en koos Unilever ook niet voor Nederland vanwege het afschaffen van de dividendbelasting.

Unilever noemt de interne markt en de beschermingsconstructies van Nederland als belangrijkste reden, zegt Asscher. "Want ze waren vorig jaar bijna overgenomen door een Amerikaans bedrijf", zegt hij. "Ze noemen nergens de dividendbelasting."

Hij vindt het beter om de 1,4 miljard euro die het afschaffen van de dividendbelasting kost, te investeren in onderwijs en betaalbare woningen.

Gekkenwerk

GroenLinks-leider Klaver noemt het gekkenwerk om met het afschaffen door te gaan. "We gaan 1,4 miljard uitgeven aan buitenlandse overheden en aandeelhouders", zegt hij. "Je kan er duizenden banen mee creëren in de zorg en het onderwijs."

Op de vraag of het niet onbetrouwbaar zou zijn van de politiek om de dividendbelasting toch in stand te houden, zegt Asscher: "Helemaal niet. We leven in een democratie. In Nederland, in een democratie, beslist de Tweede Kamer wat er gebeurt." Hij wijst erop dat het kabinet nog geen officieel voorstel naar de Kamer heeft gestuurd.

Voordeel voor de aandeelhouders

Volgens premier Rutte levert het besluit van Unilever wel degelijk banen op. Niet zozeer bij Unilever zelf, maar wel bij toeleverende bedrijven. Hij wil nog steeds dat de dividendbelasting wordt afgeschaft, omdat dat ook andere bedrijven kan lokken.

Unilever-topman Polman zegt dat er geen grote beloftes zijn gedaan die het besluit van het bedrijf hebben beïnvloed. Maar het voornemen van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen heeft wel meegespeeld, als voordeel voor de aandeelhouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl