ANP
NOS NieuwsAangepast

Rutte: Unilever is een prachtbedrijf

Premier Rutte is heel blij dat Unilever heeft besloten zijn hoofdkantoor volledig in Rotterdam te vestigen. "Dat is goed nieuws", zei hij in een eerste reactie.

Volgens hem levert het besluit niet direct banen op bij Unilever, maar wel bij aanleverende bedrijven. "Het is heel belangrijk dat zo'n hoofdkantoor hier zit, daar worden de besluiten genomen. Dat levert uiteindelijk banen op in de ring er omheen."

Als het bedrijf had besloten helemaal naar Londen te gaan, dan waren er volgens Rutte wel heel veel banen verloren gegaan. "Dat risico zat er in."

De premier noemt Unilever een prachtbedrijf, en niet alleen omdat hij er zelf ooit werkte. "Ze lopen voorop in de noodzakelijke klimaattransitie en doen veel onderzoek naar duurzamere productiemethodes".

Dividendbelasting

Nu Unilever definitief voor Nederland gekozen heeft, betekent dat volgens Rutte niet dat de afschaffing van de dividendbelasting niet meer nodig is. Veel oppositiepartijen willen die maatregel schrappen, want die kost 1,4 miljard euro.

"We doen dit niet alleen vanwege Unilever. We willen zo veel mogelijk hoofdkantoren naar Nederland halen", zegt Rutte.

Rutte is "heel blij" dat Unilever voor Rotterdam kiest

Ook minister Wiebes van Economische Zaken reageert verheugd op het besluit van Unilever. In het NOS Radio 1 Journaal noemde hij het een opsteker.

"Het bewijst dat Nederland een aantrekkelijk land is voor zogeheten topholdings als Unilever", zei Wiebes. Het is volgens hem belangrijk zo'n duurzaam bedrijf in Nederland te hebben. "Het is een bedrijf dat veel onderzoek doet en veel spin-off heeft voor de rest van het bedrijfsleven."

Volgens de minister is het moeilijk te zeggen hoeveel extra banen het vertrek van Unilever uit Londen voor Nederland oplevert, "maar voor de lange termijn maakt het wel uit".

Hij weet niet of het fiscale klimaat in Nederland, met de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting, de doorslag heeft gegeven. "Nederland heeft in den brede een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Het is hier prettig wonen, het is hier zeer veilig, de bevolking is hoogopgeleid. We concurreren niet specifiek op één ding, dat is onze kracht."

Prachtige opsteker

Werkgeversvereniging VNO-NCW noemt het besluit "een prachtige opsteker voor ons vestigingsklimaat". "Hoofdkantoren zijn kweekvijvers voor toptalent", zegt voorzitter Hans de Boer. "Hierdoor hebben we als land ook meer in de melk te brokkelen op het wereldtoneel."

Ook de vakbond FNV is enthousiast, maar plaatst een kanttekening: "'Het is nog even de vraag of dit extra werkgelegenheid oplevert, en zo ja, hoeveel", zegt bestuurder Niels Suiker. "Het aantal banen van Unilever in Nederland neemt al jaren af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl