Mossack Fonseca
NOS Nieuws

Bedrijf van de Panama Papers sluit de deuren

Mossack Fonseca, het bedrijf dat centraal stond in het schandaal rond de Panama Papers, wordt opgeheven. De juridische en zakelijk dienstverlener is de enorme reputatieschade en de economische schade niet meer te boven gekomen.

Twee jaar geleden publiceerden verschillende Europese media, waaronder Trouw en het Financieele Dagblad, de Panama Papers. Het werd een wereldwijd schandaal. In de miljoenen gelekte documenten van Mossack Fonseca bleek dat het bedrijf duizenden bedrijven en personen heeft geholpen om geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

Onomkeerbare schade

In een verklaring schrijft het bedrijf: "De slechte reputatie, de berichtgeving in de media, het financiële circus en de ongebruikelijke stappen van een aantal Panamese overheidsdiensten hebben onomkeerbare schade veroorzaakt. Dat maakt het noodzakelijk eind deze maand de activiteiten stop te zetten."

Op het hoogtepunt had de firma vestigingen in veertig landen en werkten er zo'n 600 mensen. Daar is nu niet veel meer van over. Veel kantoren zijn gesloten en er werken nog ongeveer vijftig mensen.

Mossack Fonseca zegt dat er wel een paar mensen aan het werk blijven om zaken af te wikkelen en verzoeken van onder meer justitie in behandeling te nemen. Ook zegt het bedrijf dat het blijft strijden voor gerechtigheid.

Steekpenningen

Een jaar geleden werden de oprichters Jürgen Mossack en Ramon Fonseca opgepakt, overigens niet vanwege de Panama Papers. De twee worden ervan beschuldigd dat ze hebben geholpen bankrekeningen op te zetten voor het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. De rekeningen werden gebruikt om steekpenningen door te sluizen.

In Nederland waren de Panama Papers de directe aanleiding voor een parlementaire enquête. Daarin werd geconcludeerd dat trustkantoren, belastingadviseurs en hun vermogende klanten in Nederland een papieren werkelijkheid creëerden die toezicht door De Nederlandsche Bank en de Belastingdienst moeilijk en soms onmogelijk maakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl