Tot 30 jaar cel geëist voor 'vergismoord' in Amsterdam
Het Openbaar Ministerie eist celstraffen oplopend tot 30 jaar tegen zeven mannen voor hun rol in de zogenoemde vergismoord. De 31-jarige Djordy Latumahina werd in 2016 in het bijzijn van zijn vriendin en 2-jarige dochtertje doodgeschoten in een parkeergarage in Amsterdam.
Tony D. (35) en Djurgen W. (42) worden verantwoordelijk gehouden voor het overhalen van de trekker. Als het aan het OM ligt, gaan ze allebei 30 jaar de cel in. Het tweetal ontkent dat ze de moord op Latumahina hebben gepleegd. Ook tegen de man die de moord heeft aangestuurd, Cedric R., eist het OM dertig jaar.
Wendell R. en Ulrich B., die worden gezien als mede-organisatoren, moeten wat het OM betreft 25 jaar achter de tralies. Twee autohelers hoorden 48 weken en 80 dagen tegen zich eisen, waarvan de helft voorwaardelijk.
"Het mag duidelijk zijn dat elk mensenleven bescherming verdient en dat iedere moord daarom zwaar moet worden bestraft. Maar de omstandigheid dat hier volstrekt onschuldige burgers het slachtoffer zijn geworden, moet strafverzwarend werken", zegt de officier.
Eigenlijke doelwit
De daders hebben de 31-jarige vader aangezien voor een drugscrimineel die op hem leek, stellen de aanklagers. Die woonde in hetzelfde appartementencomplex in Amsterdam-West en reed in dezelfde soort auto, een donkere Mini Cooper. De man die vermoedelijk het eigenlijke doelwit van de liquidatie was, is naar het buitenland gevlucht.
"Mijn dochtertje heeft moeten aanzien hoe wij doorzeefd werden. Ze heeft Djor ter plekke zien sterven en haar moeder bewusteloos zien raken", zei de vriendin van het slachtoffer in een audioboodschap vorige week in de rechtbank.
Zij werd zelf getroffen door zes kogels en raakte zwaargewond. Haar dochtertje werd op een haar na gemist; enkele centimeters naast het kinderzitje zat een kogelinslag.
Undercover als motorclublid
Aan de rechtszaak ging een opmerkelijke undercoveractie vooraf. Twee agenten deden zich tegenover de vriendin van een verdachte voor als Molukse motorclubleden, die wilden weten wie er achter de moord op hun "broeder" zat. Een paar dagen later werd Tony D. gearresteerd. Zijn advocaat vond deze strategie te ver gaan. Het OM spreekt van een "zorgvuldig afgewogen" undercoveroperatie.
Het 31-jarige slachtoffer werkte als programmeur in club Bitterzoet en was een bekende in het uitgaanscircuit. Verschillende uitgaansgelegenheden hebben hem postuum geëerd.
Dat de moord een vergissing lijkt te zijn, doet voor de moeder van de Amsterdammer nog het meeste pijn. "Doodgeschoten worden door mensen die niet eens de moeite nemen om te kijken of het wel hun doelwit is. Ik ben er kapot van", zei ze tegenover de lokale omroep AT5.
De uitspraak is over twee weken.