De voormalige Spaanse koning Juan Carlos EPA

Mensenrechtenhof: Spanjaarden mochten foto van koning in brand steken

time icon

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Spanje op de vingers getikt voor het opleggen van een straf aan twee demonstranten. Het land gaf twee mannen elf jaar geleden een boete van 2700 euro voor het beledigen van toenmalig koning Juan Carlos tijdens een protest tegen de monarchie in de Catalaanse stad Gerona, maar die boete is door het Hof van tafel geveegd.

Volgens het Hof heeft Spanje met het veroordelen van de twee mannen artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden, het artikel dat de vrijheid van meningsuiting regelt. Volgens het Hof moet het in brand steken van de foto niet worden gezien als een persoonlijke aanval op de koning, maar juist als aanval op de Spaanse staat. En dat valt, zo zegt het Hof, binnen de sfeer van kritiek op de politiek.

"Vrijheid van meningsuiting is een van de essentiĆ«le grondslagen van een democratische samenleving. Een handeling als deze moet worden geĆÆnterpreteerd als een symbolische uiting van ontevredenheid en protest", schrijft het Hof.

De twee mannen krijgen niet alleen hun boete terug: Spanje moet de twee ook nog 9000 euro schadevergoeding betalen.

STER Reclame