Koning Bhumibol
NOS Nieuws

30 jaar cel voor beledigen Thaise koning

In Thailand is een man tot dertig jaar cel veroordeeld voor majesteitsschennis. Hij beledigde op Facebook onder anderen koning Bhumibol.

Er staan in Thailand strenge straffen op het beledigen van de koning, koningin, erfgenamen of regenten. Voor elke overtreding kan iemand een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar krijgen.

Record

De rechter in Bangkok oordeelde dat de 48-jarige Pongsak Sriboonpeng in zes gevallen schuldig is aan het beledigen van de monarchie. Voor elke aanklacht kreeg hij tien jaar opgelegd, maar omdat hij schuld bekende, werd zijn straf gehalveerd.

"Er is een record gebroken", zei zijn advocaat. Omdat Thailand in staat van beleg is kan Sriboonpeng niet in beroep gaan tegen de uitspraak van de militaire rechtbank.

Mond snoeren

Sinds het leger in mei 2014 de macht in het land overnam, is het aantal veroordelingen voor majesteitsschennis flink gestegen. Voordat de staatsgreep plaatsvond liepen er twee processen, nu zijn dat er minstens 56, zegt een lokale mensenrechtenorganisatie.

In april kreeg een zakenman 25 jaar cel voor het beledigen van de monarchie. Deze week werd een man met psychische problemen veroordeeld tot vijf jaar cel, omdat hij een portret van de koning en de koningin had stukgemaakt.

Critici denken dat de hoge straffen worden opgelegd om tegenstanders van de monarchie en het militaire regime de mond te snoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl