Demonstratie van Pegida in het centrum van Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Arrestaties bij Pegida-demonstratie en tegenbetoging in Amsterdam

In Amsterdam heeft de politie elf mensen aangehouden bij een betoging van anti-islambeweging Pegida en een tegendemonstratie. Ze zijn gearresteerd voor een aantal misdragingen, waaronder het brengen van de Hitlergroet, het afsteken van zwaar vuurwerk, belediging van een agent en het niet opvolgen van een bevel.

De politie zegt niet of de arrestanten Pegida-aanhangers of tegendemonstranten zijn. Door de aanhoudingen zijn verdere misdragingen in de kiem gesmoord, zegt de politie.

De demonstratie begon bij de Stopera, in het centrum van Amsterdam. Een groep van zo'n dertig aanhangers van Pegida verzamelde zich daar. Daarna liep de stoet onder politiebegeleiding richting het Frederiksplein.

'Overal worden onze vrouwen, meisjes en kinderen lastiggevallen'

De tegendemonstranten waren met meer mensen op de been. Volgens de politie waren er zo'n veertig tot vijftig mensen van de actiegroep Laat Ze Niet Lopen. Die groep organiseert protestacties tegen extreemrechtse demonstraties, in het bijzonder die van Pegida en de Nederlandse Volks-Unie (NVU).

Vredeseenheid

De twee groepen demonstranten werden uit elkaar gehouden door de mobiele eenheid en leden van de zogenoemde Vredeseenheid. Die laatste groep bestaat uit agenten die zijn gespecialiseerd in risicodemonstraties. Zij praten met demonstranten en onderhouden contact met de organisatoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl