NOS NieuwsAangepast

Politie onderzoekt moskee-actie Pegida

De politie Enschede gaat onderzoek doen naar de actie van Pegida op de bouwlocatie van een nieuwe moskee. Dat is besloten in overleg met de gemeente en het Openbaar Ministerie. Er wordt gekeken of er gisteren strafbare feiten zijn gepleegd.

Op de plek waar in 2022 een moskee komt te staan werd zondag vroeg in de ochtend een houten kruis geplaatst. Op sociale media verscheen een filmpje waarin een van de leden, gehuld in een priestergewaad, het kruis besmeurt met 'varkensbloed'. Een partytent op de bouwlocatie moest een christelijke kerk voorstellen.

De burgemeester van Enschede heeft de actie 'walgelijk' en 'Ku Klux Klan-achtig' genoemd. Hij laat onderzoeken of er juridische stappen mogelijk zijn. Het bestuur van de moskee komt vanavond voor overleg bijeen. "Wij gaan in ieder geval geen juridische stappen ondernemen", zegt een bestuurslid. "We willen het niet groter maken, want dat is wat Pegida wil."

Prikacties

Willem Wagenaar, onderzoeker van de Anne Frank Stichting die extreemrechtse groepen al jarenlang volgt, zegt ook dat Pegida dit soort 'prikacties' organiseert om zoveel mogelijk aandacht te krijgen. "Ten tijde van de vluchtelingencrisis in 2015 en 2016 wisten ze veel mensen op de been te krijgen bij demonstraties. Het lukt nu niet meer om grote groepen mensen te mobiliseren, daarom organiseert de harde kern dit soort acties."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl