Soler wint Parijs-Nice, dagsucces voor De la Cruz

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De la Cruz grijpt dagzege, gele trui is voor Soler

De Spanjaard Marc Soler heeft Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De coureur van Movistar, die voor de slotetappe op de zesde plek stond in het klassement, werd derde in de regenachtige en winderige slotetappe. De winst ging naar zijn landgenoot David de la Cruz (Team Sky).

Tweede in het eindklassement werd Simon Yates (Mitchelton-Scott). De Brit, de dag startend in de gele leiderstrui, moest slechts vier seconden toegeven op Soler. De Spanjaard Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) eindigde als derde op veertien seconden.

De beste Nederlander was Sam Oomen. De renner van Team Sunweb was na de slotetappe terug te vinden op plaats dertien in het eindklassement.

Marc Soler rijdt de gele leiderstrui van Parijs-Nice naar huis NOS

Vooraf beloofde het een spannende strijd om het geel te worden. Yates greep zaterdag in de koninginnenrit de leiderstrui, maar werd op respectievelijk elf, twaalf en dertien seconden in de nek gehijgd door de broers Gorka en Jon Izagirre en Tim Wellens.

Tijdens de slotetappe van de Rit naar de Zon, die dankzij de vele regenbuien ook door het leven kon als de Rit naar de Zondvloed, gaven ze elkaar in eerste instantie geen duimbreed toe.

Stoute schoenen

Aan de voet van de eerste klim trokken drie renners de stoute schoenen aan: David de la Cruz, Omar Fraile en Jakob Fuglsang. Laatstgenoemde moest door een valpartij echter afhaken, terwijl Marc Soler kon aansluiten. Zodoende leidden op veertig kilometer van de meet drie Spanjaarden de koers, met op bijna anderhalve minuut achterstand het peloton.

David de la Cruz wint de slotetappe van Parijs-Nice NOS

Op de flanken van de voor Parijs-Nice kenmerkende Col d'Èze (1,6 kilometer à 8% klimmen) was de voorsprong met een halve minuut geslonken, maar het peloton wist niet door te zetten. Op dertien kilometer ontsnapte Jon Izagirre. Wellens kon volgen, maar Yates moest lossen.

4 seconden

In de kopgroep streden De la Cruz, Freile en Soler om de zege. Ondertussen moesten de broers Izagirre de ingezette aanval staken wegens een valpartij. Ze stapten weer op in het peloton met Yates, maar konden Soler niet meer bedreigen.

De jonge Spanjaard kwam uiteindelijk als derde over de meet op de inmiddels droge Promenade des Anglais, gelegen aan de Côte d'Azur. Dat bleek genoeg te zijn, want belager Yates kwam vier seconden tekort om de gele trui om zijn schouders te mogen houden.

Luis Léon Sánchez ging lange tijd aan kop in Parijs-Nice, maar daags voor het einde werd hij aan gort gereden door Simon Yates. Ook Wout Poels kon uitkijken naar een eindzege, maar een zware valpartij in de zesde etappe maakte een einde aan zijn kansen. De Nederlander won wel de individuele tijdrit. Dylan Groenewegen schreef de tweede etappe op zijn naam.

Uitslag slotetappe Parijs-Nice

STER Reclame