Ruim 240 getuigen in zaak van vergiftigde Russische dubbelspion

time icon Aangepast
EPA

Het team dat de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in Engeland onderzoekt, heeft meer dan 240 getuigen geïdentificeerd. Ruim 200 bewijsstukken worden onderzocht, zoals beelden van bewakingscamera's.

De twee slachtoffers liggen nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hun situatie is stabiel, zei de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd na een bijeenkomst van bij de nationale veiligheid betrokken ministers en diensten. Volgens Rudd zijn meer dan 250 politiemensen met de zaak bezig. Acht van de elf anti-terreureenheden in het Verenigd Koninkrijk zijn bij het onderzoek betrokken.

Stabiel, maar wel kritiek

Zenuwgas kan worden ingeademd of door de huid of ogen worden geabsorbeerd. Of iemand bijkomt, hangt af van de hoeveelheid gas waarmee hij in contact is gekomen, vertelt toxicoloog Majorie van Duursen: "Als het gif daadwerkelijk in iemands systeem komt, wordt de signaaloverdracht van de zenuwen geblokkeerd. Er treden verlammingsverschijnselen op, er ontstaat zuurstoftekort en als gevolg daarvan hersenschade. Permanente schade is niet meer te herstellen. Soms is er wel wat te doen om het gif te stoppen of te verdringen, bijvoorbeeld met het tegengif atropine."

Skripal (66) en zijn dochter (33) werden zondag het slachtoffer van een aanslag met een zenuwgas. Ze werden bewusteloos gevonden voor een winkelcentrum in Salisbury. De beschuldigende vinger ging direct richting Rusland, dat elke betrokkenheid ontkent. Rudd zei vandaag dat het onderzoek loopt en dat het nog te vroeg is om met zekerheid te kunnen zeggen wie erachter zit. Ook over het gebruikte zenuwgas zei ze verder niets.

Op verschillende plekken in Salisbury, normaal gesproken een rustig stadje, zijn nog steeds militaire voertuigen en mannen in beschermende pakken bezig met onderzoek. Het leger helpt onder meer met het afvoeren van mogelijk besmette voertuigen, zoals ambulances die zondag werden gebruikt, en andere objecten.

STER Reclame