Gefilmd op bed
NOS NieuwsAangepast

In sauna, slaapkamer of op de wc: geen vrouw is veilig voor de 'voyeurs'

 • Joost Schellevis

  redacteur Tech

 • Joost Schellevis

  redacteur Tech

Bezoekers van een sauna in Nederasselt werden deze week onaangenaam verrast toen bekend werd dat ze misschien naakt op internet te zien zijn. En ze zijn zeker niet de enigen. Op het forum waar de beelden uit Nederasselt staan, zijn ook beelden te zien van duizenden andere mensen, vooral vrouwen.

"Alle goede dingen komen tot een eind", schrijft de anonieme gebruiker van het forum als er geen nieuwe beelden meer van Nederasseltse sauna worden geüpload. "De camera's zijn niet meer online." Een andere gebruiker reageert: "Wow, dat zuigt. Dit was een van de beste threads op het forum."

In de maanden daarvoor heeft de anonieme gebruiker tientallen filmpjes geüpload van bezoekers van de sauna. Vrijwel zonder uitzondering gaat het om jonge meisjes en vrouwen die zich omkleden of een massage krijgen, en daarbij zonder dat ze dat weten voor alle bezoekers van het forum naakt ten toon worden gesteld.

Gestolen van een telefoon

Maar de bezoekers van het forum hoeven niet lang te treuren dat die stroom aan beelden ophoudt: het forum staat immers vol met stiekem genomen foto's en filmpjes van mensen die naakt zijn of seks hebben.

Sommige beelden zijn afkomstig van een gehackte beveiligingscamera, andere zijn gestolen van een telefoon, of stiekem genomen in een sauna, kleedhokje, zwembad of hotelkamer. In een deel van de gevallen gaat het om naaktbeelden van Nederlanders, maar onbekend is hoeveel.

Wie denkt dat je lang moet struinen op delen van het internet met een schimmig imago, zoals het dark web, komt bedrogen uit: het forum is eenvoudig te vinden en iedereen kan zich registreren. Plaatjes zijn gratis te bekijken, voor video's moet een lidmaatschap van een paar tientjes per maand worden afgesloten.

Gebruikers kunnen dan bijvoorbeeld kijken naar een thread - een verzameling berichten - met stiekem genomen foto's van gekraakte webcams. Daarop is te zien hoe mensen seks hebben of naakt op bed liggen.

 • NOS
  Sex op webcam - 1
 • NOS
  Sex op webcam - 3
 • NOS
  Sex op webcam - 2

"Uitstekend, dank voor het delen!", schrijft een gebruiker. Op de vraag hoe een uploader van beveiligingsbeelden ze heeft kunnen verzamelen, antwoordt hij: "Niet door te hacken. Ik weet gewoon hoe ik camera's kan vinden." In sommige gevallen lijkt het te gaan om beveiligingscamera's in hotelkamers.

Gehackt en gestolen

Andere foto's zijn wel gehackt en gestolen van de computers van slachtoffers. "Ik ben al vijftien jaar cybervoyeur en probeer andermans geheime stuff op verschillende manieren van hun computers te halen", schrijft 'Franky'.

'Franky' is bovendien computerreparateur en weet op die manier informatie van oude pc's en telefoons te halen. "Ik heb een terabyte aan stuff die je nog nooit eerder hebt gezien en wil die graag met jullie delen", schrijft hij.

Een groot deel van de foto's en filmpjes is niet op een high-techmanier verzameld. Ze zijn stiekem genomen in kleedhokjes, of mensen verspreiden zelf foto's van hun exen of zelfs familieleden. Ook worden stiekem filmpjes gemaakt in sauna's; leden van het forum wisselen tips uit over hoe ze het best stiekem foto's kunnen maken of hoe ze ergens in het geniep een webcam kunnen plaatsen.

Een op een wc verstopte webcam

Een van de leden van het forum lijkt dat advies te harte te hebben genomen en heeft stiekem een webcam verstopt op de wc van een kantoor. De video's die hij daarvan heeft gemaakt, wil hij niet zomaar delen: wie ze wil hebben, kan ze ruilen voor ander 'voyeur'-materiaal.

Een andere gebruiker filmt stiekem in de doucheruimte van een sportclub. Eén van de vrouwen die er regelmatig doucht, heeft zijn bijzondere interesse. "Oké perverselingen, ik heb haar weer", schrijft hij bij een filmpje dat hij van haar deelt. In een andere post schept hij op haar te hebben geïdentificeerd en plaatst hij foto's die van haar Facebook-account afkomstig lijken te zijn.

Een post in het besloten deel van het voyeur-forum

Geïnteresseerden kunnen op het forum putten uit subgedeelten met namen als 'dressing room', 'pee video's' en 'shower footage'. Er wordt veel gepost op het forum: de 170.000 leden hebben samen 200.000 berichten geplaatst. Op het moment van schrijven zijn er 530 mensen ingelogd op het forum.

Het besloten, betaalde deel van het forum heeft 35.000 berichten en is daarmee het populairst. Wie foto's van naakte vrouwen deelt, mag gratis in het besloten deel.

Strafbaar

Dat de beelden niet door de beugel kunnen, staat buiten kijf, en wie zijn beeltenis op deze manier online ziet, kan de beelden laten weghalen. "Als je er herkenbaar op staat kun je op basis van het portretrecht eisen dat het wordt weggehaald", zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet. De nieuwe Europese privacywet die in mei ingaat biedt bovendien extra mogelijkheden om je privé-informatie uit de lucht te halen.

De vraag is of het forum meewerkt aan het offline halen van beelden. De site is gehost in de Verenigde Staten, waar veel minder strenge privacyregels gelden. "Met de nieuwe privacywet wordt het wel makkelijker om actie te nemen tegen buitenlandse sites", zegt Engelfriet.

De Verenigde Staten hebben wel strenge regels tegen auteursrechtinbreuk; dat kan in sommige gevallen helpen. "De sauna zou het auteursrecht kunnen claimen en de beelden offline laten halen", zegt Engelfriet. Maar als iemand stiekem foto's van je maakt, helpt dat niet: dan ligt het auteursrecht bij de voyeur. "Het auteursrecht geldt ook als je stiekem filmpjes maakt", zegt Engelfriet.

De uploader van de saunabeelden is ondertussen alweer bezig met zijn volgende project. "Weet iemand hoe je een camera kunt verbergen in een verwarming?", vraagt hij op het forum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl