NOS NieuwsAangepast

Trump voert staalheffing door, maar doet het 'flexibel'

President Trump voert binnen 15 dagen hoge heffingen op geïmporteerd staal en aluminium door om een einde te maken "aan de oneerlijke handelsrelaties" en de eigen staalsector te versterken. Voor staal gaat een importtarief van 25 procent gelden, voor aluminium is dat 10 procent. Daarmee negeert hij Amerikaanse handelspartners en zijn Republikeinse partijgenoten die hebben gewaarschuwd voor een handelsoorlog.

Trump zette zijn handtekening onder de maatregel, te midden van metaalarbeiders, in zijn werkkamer in het Witte Huis. Toen hij precies een week geleden deze hoogst omstreden stap aankondigde, leek hij alle landen die staal exporteren te willen treffen, maar nu zegt hij de maatregel "flexibel" te willen toepassen.

'Staal is staal, en zonder staal heb je geen land'

Zo worden de heffingen opgeschort voor Mexico en Canada, samen goed voor een kwart van de Amerikaanse staalimport. De regering van Trump onderhandelt met deze landen over het vrijhandelsverdrag NAFTA. Trump wil betere voorwaarden voor de VS.

Onderhandelen staat vrij

Ook Australië kan een milde behandeling verwachten: het land importeert meer uit de VS, dan het zelf exporteert naar de VS. Overigens kunnen alle handelspartners met de VS onderhandelen over een uitzonderingspositie, zei Trump.

De beslissing om importheffingen door te voeren lijkt vooral gericht tegen het dumpen van goedkoop Chinees staal op de Amerikaanse markt.

Trump behoudt zich het recht voor om de tarieven per land te laten stijgen of dalen, en landen van de maatregelen uit te zonderen, of ze er juist aan te onderwerpen. Hij twitterde eerder op de dag al dat niet alle handelspartners op dezelfde manier worden behandeld.

Nationale veiligheid

De president heeft niemands toestemming nodig om de heffingen in te voeren, omdat hij de maatregel zegt te nemen met het oog op de nationale veiligheid. Zonder een sterke eigen staalindustrie kan een land zich niet verdedigen, zei Trump vanavond. Door het geïmporteerde staal duurder te maken wil hij de Amerikaanse staalsector de kans bieden zich te versterken.

Binnen het Witte Huis en vooral ook binnen de Republikeinse partij is veel verzet tegen de invoertarieven. De handelspartners, zoals de EU, hebben al laten weten tegenmaatregelen te zullen nemen en dreigen met importheffingen op Amerikaanse producten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl