NOS NieuwsAangepast

Nederlandse staalindustrie haalt verhaal bij ambassade VS

De Nederlandse staalindustrie heeft vanmiddag gesproken met de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Staalreus Tata Steel en brancheorganisatie FME uitten hun zorgen over de door president Trump aangekondigde heffingen op staal en aluminium.

Nederlandse staalbedrijven willen dat de heffingen niet worden ingevoerd. Mocht dat toch gebeuren, dan pleiten ze voor een uitzonderingspositie. Tata Steel zegt producten te maken die op dit moment in de Verenigde Staten nog helemaal niet gemaakt kunnen worden en die de Amerikaanse auto-industrie hard nodig heeft.

'Hoekstra begripvol'

Topman van de staalgigant, Theo Henrar, en Ineke Dezentjé Hamming van FME zeggen dat het een goed gesprek was. Ook de Amerikaanse ambassade laat in een statement weten dat het een constructieve bijeenkomst was.

Volgens Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van de brancheorganisatie voor technologische industrie, had Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur, veel begrip voor het standpunt van FME en Tata Steel. "Hij heeft ons toegezegd dat hij onze zorgen ook gaat overbrengen aan president Trump."

Ook hebben de vertegenwoordigers van de Nederlandse staalindustrie gesproken over een samenwerking om dumping-praktijken tegen te gaan, zegt Dezentjé Hamming. "Ik heb begrepen dat hij daar wel oren naar had. Dus ik kan me voorstellen dat we daar nog een vervolggesprek over gaan hebben."

Theo Henrar, bestuursvoorzitter van Tata Steel hoopt dat Amerika alleen maatregelen gaat nemen tegen de landen die staal dumpen. "Dus niet tegen Nederland, en ook niet tegen de EU. Maar China dumpt staal, Rusland dumpt staal, Brazilië dumpt staal, neem daar de maatregelen tegen."

Toch blijft de ambassadeur erbij dat bij de heffingen op staal geen sprake is van oneerlijke handelspraktijken. "De ambassadeur heeft kenbaar gemaakt dat de staal- en aluminiumindustrie belangrijke sectoren zijn, van vitaal belang voor onze brede nationale veiligheidsbelangen", staat in het statement van de Amerikaanse ambassade.

Ondertussen groeit het verzet tegen de heffingen op staal en aluminium ook in Trumps eigen partij. Een aantal Republikeinen wil het plan voor invoerrechten op staal en aluminium eventueel blokkeren. "We maken ons grote zorgen over de gevolgen van een handelsoorlog en roepen het Witte Huis op niet verder te gaan met dit plan", zegt de woordvoerder van Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Ook de Wereldhandelsorganisatie (WTO) uit kritiek op Trumps plannen. De WTO roept lidstaten op "de val van de eerste dominostenen" in een handelsoorlog te voorkomen. Volgens de WTO dreigt anders escalatie. De organisatie zegt dat dergelijke invoerheffingen uiteindelijk kunnen leiden tot een grote recessie.

Trump lijkt overigens niet van zins om terug te komen van zijn plannen. Kort na de verklaring van Paul Ryan zei de president dat hij voet bij stuk houdt. Volgens hem komt er geen handelsoorlog. Ongeveer tegelijkertijd gaf het Witte Huis een verklaring uit dat Trump ervan overtuigd is dat de VS een eventuele handelsoorlog zal winnen, om eraan toe te voegen dat dat niet het doel is van de maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl