ANP
NOS NieuwsAangepast

Kabinet niet blij met aankondiging Amerikaanse staalheffing

Het kabinet is teleurgesteld dat de Verenigde Staten hebben aangekondigd importheffingen te gaan invoeren op onder meer Nederlands staal en aluminium.

Minister Kaag van Buitenlandse Zaken vindt de reden die de Amerikaanse regering noemt niet steekhoudend. President Trump heeft gezegd dat de nationale veiligheid in gevaar komt als de Amerikaanse staalindustrie te veel krimpt door import uit het buitenland.

"Als belangrijke handelspartner en NAVO-bondgenoot van de VS, hebben de staalimporten uit Nederland geen negatief effect op de nationale veiligheid van de VS", zegt Kaag.

De Europese Commissie zal namens de verschillende EU-landen met de VS in gesprek gaan. Nederland zal zelf ook het standpunt overbrengen.

Dat kan gebeuren rond de Wereldbankvergadering in Washington, waar vaker op ministersniveau wordt gesproken tussen Nederland en de VS. "Maar er is nog geen concrete afspraak", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook lopen er voortdurend contacten tussen hoge ambtenaren.

Wereldwijde reacties

Canada en de Europese Unie reageerden gisteren direct op de aankondiging van Trump. Voorzitter van de Europese Commissie Juncker kondigde tegenmaatregelen aan op de "protectionistische" stap. Canada noemde de heffingen onacceptabel.

Frankrijk reageerde bij monde van minister van Economische Zaken Le Maire furieus. "Washington kan een sterke, unilaterale en gecoördineerde reactie verwachten van de EU", zei Le Maire. Ook hij noemde Trumps maatregelen onacceptabel.

Via een woordvoerder liet de Duitse bondskanselier Merkel weten dat de VS de problemen op de internationale staal- en aluminiummarkt niet oplost door eenzijdige maatregelen. Minister van Buitenlandse Zaken Gabriel sprak van een situatie die niet in het belang is van zowel de VS als de EU.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken riep de VS op "terughoudend" te zijn met protectionistische maatregelen. Als de Amerikaanse plannen doorgaan, wordt van China een sterke tegenreactie verwacht. Trumps kritiek richt zich voor een groot deel op China, dat hij beticht van oneerlijke handelspraktijken.

Blikje bier

De staalindustrie is bang voor een handelsoorlog en dumping van Chinees staal op de Europese markt, als dat niet meer naar de VS kan worden geëxporteerd.

Bij een handelsoorlog kunnen bijvoorbeeld ook Amerikaanse producten door Europa duurder worden gemaakt of geweerd. En de prijs van staal en aluminium gaat omhoog, met bijvoorbeeld het simpele gevolg dat een blikje bier of een rol folie duurder wordt.

Trump ziet een mogelijke handelsoorlog als een goede manier om de handelspositie van de VS te verbeteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl