Trump sprak in het Witte Huis met staalondernemers
NOS NieuwsAangepast

Trump komt met hoge heffingen op importstaal, bruuskeert handelspartners

President Trump voert hoge heffingen op in de VS geïmporteerd staal en aluminium in. Volgende week zet hij zijn handtekening onder een beslissing om op buitenlands staal en aluminium importtarieven van respectievelijk 25 en tien procent te heffen. Die heffingen blijven "gedurende een lange tijd" van kracht, zei de president tegen de vertegenwoordigers van de staal- en aluminiumindustrie die naar het Witte Huis waren geroepen.

De maatregel is bedoeld om de Amerikaanse staalindustrie, die hevige concurrentie ondervindt van de goedkope import, een impuls te geven. "Wat er in de afgelopen tientallen jaren is gebeurd, is schandalig", zei Trump over de invoer van goedkoop buitenlands staal.

De nieuwe maatregel zal hard aankomen in Canada, de grootste exporteur van staal naar de VS. Ook komt de al beschadigde economische relatie met China verder onder druk te staan.

Vrees voor handelsoorlog

Trump besloot tot de importheffingen in weerwil van waarschuwingen van Witte Huismedewerkers en kritische Republikeinen in het Congres. Die vrezen dat getroffen handelspartners represaillemaatregelen zullen treffen tegen de VS, zoals het zwaarder belasten van Amerikaanse importgoederen. Ook verwachten ze juridische procedures bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) of zelfs een handelsoorlog.

Ook de Amerikaanse auto-industrie is niet blij met het duurdere buitenlandse staal. Maar Trump twitterde kort na zijn besluit dat hij een voorvechter is van vrije, eerlijke en slimme handel: "We kunnen ons land, onze industrieën en arbeiders niet langer laten uitbuiten."

EU en Canada reageren direct

De Europese Unie heeft direct tegenmaatregelen aangekondigd in reactie op de "protectionistische" Amerikaanse stappen tegen geïmporteerd staal en aluminium. "We zullen niet passief toekijken hoe onze industrie getroffen wordt door oneerlijke maatregelen die duizenden Europese banen op de tocht zetten", liet de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker in een verklaring weten.

Volgens de Duitse staalsector schendt Trump met zijn besluit de WTO-regels. Canada noemt de Amerikaanse heffingen onacceptabel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl