Een staalbewerker aan het werk in een fabriek van Thyssenkrupp.
NOS NieuwsAangepast

Staalindustrie roept op tot kalmte: 'Start geen handelsoorlog'

Als land zonder staalindustrie stel je weinig voor.

President Trump

President Trump kondigde gisteravond aan importheffingen in te voeren op staal en aluminium. Als reden wordt de nationale veiligheid opgevoerd. Trump is bang dat van de staalindustrie in zijn land zonder zijn maatregelen straks weinig meer overblijft.

"Als ons land geen staal en aluminium meer kan maken, dan stel je als land weinig meer voor. We hebben het nodig, bijvoorbeeld voor onze defensie", zegt Trump.

Het is niet de eerste keer dat de Verenigde Staten importheffingen invoert. In 2002 voerde toenmalig president Bush heffingen in, maar die golden voor bepaalde tijd. Nu gelden de maatregelen voor onbepaalde tijd. "We moeten onze industrie opnieuw laten groeien", zei Trump bij de aankondiging.

Tegenmaatregelen

Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie betreurt de maatregel. Hij denkt dat de importheffingen weinig te maken hebben met de nationale veiligheid van de Verenigde Staten en puur bedoeld zijn om de eigen industrie te beschermen.

Volgens Sekhar Lahiri van de metaalindustrie kunnen die maatregelen leiden tot een handelsoorlog. "We vrezen een reactie van de EU en China. Dat kan leiden tot hogere prijzen van grondstoffen. Als Nederland moeten we veel grondstoffen importeren, dus daar gaan we dan de gevolgen van merken."

"Als je eenmaal in een handelsoorlog zit, is het moeilijk om daar weer uit te komen."

Vliegtuigindustrie

Op de korte termijn gaan Nederlandse producenten waarschijnlijk minder staal aan de Verenigde Staten verkopen. "Het is nu nog een belangrijke groeimarkt en ook de belangrijkste markt buiten de EU", zegt Lahiri. "Ongeveer 6 procent van het ijzer en staal gaat naar de VS, daar wordt het onder meer gebruikt in de auto- en vliegtuigindustrie."

Een andere zorg is dat het staal uit China nu gedumpt wordt op de Europese markt, waardoor het Nederlandse staal in de verdrukking komt.

"Het Chinese staal zal een andere weg vinden", zegt Lahiri. "Het kan op de Europese markt terechtkomen. Nu gaat veel van ons staal naar andere Europese landen. Het Chinese staal kan ons staal gaan verdringen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl