Grapperhaus: meer doen tegen 'exposen'
Minister Grapperhaus wil dat er meer wordt gedaan om 'exposen' te bestrijden. Bij dat fenomeen worden namen, (naakt)foto's en telefoonnummers van jonge vrouwen of meisjes gedeeld, bijvoorbeeld in Telegram-groepen. Het gaat vaak om vrouwen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond.
Grapperhaus heeft zich al eerder geschokt uitgelaten over berichten van NOS op 3 over het fenomeen en hij schrijft nu aan de Tweede Kamer dat online exposen voor jongeren om een gerichte aanpak vraagt.
Organisaties die hulp bieden en voorlichting geven
Hij verwijst naar organisaties die hulp aan slachtoffers verlenen, maar ook voorlichting geven aan jongeren en hun ouders en op scholen.
De minister heeft twee weken geleden met een paar van die organisaties gepraat. Hij wil dat hun "kennis en kunde breder in het land kan worden ingezet ten bate van slachtoffers en ter bestrijding van dit fenomeen", schrijft hij aan de Kamer. Grapperhaus wil daarover nadere afspraken maken.
De minister werkt aan een modernisering van het strafrecht over seksueel overschrijdend gedrag. Hoewel er algemene bepalingen zijn die bescherming kunnen bieden tegen misbruik van seksueel beeldmateriaal, wil hij daar modernere en meer specifieke artikelen voor. Hij komt later dit jaar met voorstellen.
Grapperhaus beloofde vorig jaar december ook te gaan praten met de politie, omdat slachtoffers NOS op 3 lieten weten dat er niks met hun aangiftes gebeurt. De politie laat weten dat slachtoffers van exposen nog steeds niet apart geregistreerd worden en wil niet zeggen of er extra maatregelen zijn genomen.
Ook de Kamer maakt zich zorgen over het exposen en houdt er binnenkort een debat over.
Minister Grapperhaus benadrukt dat het vandaag Internationale Vrouwendag is. "Vooral op zo'n dag moeten we nagaan of we genoeg doen om ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen tegen te gaan."